De entree van de voormalige gevangenis (Penitentiaire Inrichting) in Buiten.
De entree van de voormalige gevangenis (Penitentiaire Inrichting) in Buiten. Picasa

Asielzoekers of trainingscentrum in lege gevangenis?

Politiek

ALMERE – Er zijn twee opties voor de leegstaande gevangenis (penitentiaire inrichting) in Almere Buiten. Er ligt een verzoek vanuit Den Haag om er ‘veiligelanders’ (asielzoekers) op te vangen. Maar ook heeft het bedrijf TTC interesse om er een trainingscentrum te realiseren voor medewerkers van bijvoorbeeld defensie, politie en douane.

Door Marcel Beijer

Drie vertegenwoordigers van TTC (Tactical Training Centre) gaven donderdagavond tijdens de Politieke Markt uitleg over hun plannen met het leegstaande gebouw. Het bedrijf wil er trainingen gaan geven aan dagelijks 300 medewerkers van politie, brandweer, defensie, douane en de Belastingdienst. De voormalige gevangenis is daar ideaal voor. Voor deze trainingen wordt nu vaak uitgeweken naar het buitenland. Het levert Almere niet alleen arbeidsplaatsen op, maar ook een landelijke uitstraling, status en de zekerheid dat het pand voor vele jaren een bewoner heeft, zo verzekerden de vertegenwoordigers van TTC. Ook zou het goed zijn voor de lokale economie omdat veel cursisten in Almere zullen overnachten. Wel is een investering van de gemeente van 5 á 10 miljoen euro nodig.

Rijksvastgoeddienst

Wethouder Alexander Sprong (SP) viel de initiatiefnemers donderdag niet bepaald om de hals van enthousiasme. De leegstaande gevangenis is immers geen eigendom van de gemeente maar van de Rijksvastgoeddienst. En die heeft nauwelijks gereageerd op het verzoek van TTC. Dat heeft te maken met een verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat in het complex asielzoekers wil opvangen. “De gemeente heeft eigenlijk niets te zeggen over het pand, wij wachten af wat het ministerie en Rijksvastgoedbedrijf overeenkomen”, zo vertelde de wethouder.

Bestemmingsplan

Dat is niet helemaal juist, want om het terrein van de gevangenis een andere functie te geven moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. En daar gaat de gemeenteraad wel degelijk over. Een aantal partijen, onder aanvoering van de VVD, liet tijdens de presentatie van TTC dan ook weten een voorkeur te hebben voor het trainingscentrum in plaats van asielzoekers. Zij zullen een motie indienen die het college oproept om met het Rijksvastgoedbedrijf in gesprek te gaan om een voorkeur voor het TTC uit te spreken. Het is natuurlijk nog maar de vraag of die motie ook een meerderheid in de gemeenteraad krijgt. Volgende week wordt daarover verder gesproken.

V.l.n.r. Fabian Fischer, Sergey Stammes en Kevin Biemans van TTC (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto