V.l.n.r. Willem Gasman en Berdien Stenberg (bestuur Vrienden Klassieke Muziek) en Erin Jansen van het Stadsarchief Almere). (Foto: aangeleverd)
V.l.n.r. Willem Gasman en Berdien Stenberg (bestuur Vrienden Klassieke Muziek) en Erin Jansen van het Stadsarchief Almere). (Foto: aangeleverd)

Archief Vrienden Klassieke Muziek Almere opgenomen in Stadsarchief

Uit

Archief Vrienden Klassieke Muziek Almere opgenomen in Stadsarchief

ALMERE - Het bestuur van de Vrienden Klassieke Muziek Almere heeft onlangs haar papieren archief overgedragen aan het Stadsarchief Almere. “Zij waren geïnteresseerd in onze documenten, omdat over de ontstaansgeschiedenis van de klassieke muziekcultuur in Almere feitelijk weinig bekend is”, vertelt voorzitter Berdien Stenberg.

De stichting Vrienden van de Klassieke Muziek Almere promoot al sinds 2005 de klassieke muziek in Almere. “Dat doen we door Vrienden te werven, die vervolgens korting ontvangen op toegangskaarten voor klassieke concerten in Almere. Het aantal Vrienden van de stichting stijgt gestaag, evenals het bezoekersaantal voor al de klassieke concerten in Almere. Om dat proces goed te kunnen volgen en in kaart te brengen, heeft het Stadsarchief zich nu over de oude stukken ontfermd.”

Het Stadsarchief bewaart meer dan 40 jaar geschiedenis van Almere. Documenten, boeken en foto’s van de stad, maar ook van allerlei organisaties die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van Almere. Stichting Vrienden Klassieke Muziek Almere is volgens het Stadsarchief één van die organisaties.

Uit nood geboren 

De stichting werd in 2005 opgericht omdat klassieke muziek in onze jonge stad nog niet vanzelfsprekend was. “Het publiek moest nog wennen aan de gedachte dat er ook in Almere wel degelijk klassieke concerten werden gegeven, maar niet op een podium van een gerenommeerde concertzaal. Een mooie concertzaal was er immers niet. Er werd in kerken en zelfs in het stadhuis gemusiceerd door fantastische musici. De stichting Vrienden Klassieke Muziek Almere werd opgericht om Almeerders bekend te maken met die verschillende podia waar klassieke muziek werd gepresenteerd.” Overigens is er wat dat betreft nog altijd weinig verandert. “Almere heeft inmiddels wel een theeater, maar ontbeerteen concertzaal. “Wat dat betreft kunnen wij in de toekomst nog geschiedenis schrijven.”

Uit de krant