(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Jongerengezelschap speelt waargebeurd verhaal ‘De overlevenden’

Uit

ALMERE - Jongerengezelschap Woest Oost speelt vrijdag 17 november de voorstelling ‘De Overlevende’ in Almere. Een waargebeurd verhaal over totale ontheemding en jezelf weer terugvinden. Eenmalig te zien bij zaal X in Kunstlinie.

Alnaazihin vertelt het verhaal van Zilan, een Koerdisch-Syrische kunstenares. Ze groeit op in een traditioneel gezin in Aleppo. Daar probeert ze zich los te maken van haar ouders en de culturele verplichtingen die van haar verwacht worden. Door de bewuste keuze om afstand te nemen van haar ouders, creëert ze de mogelijkheid om haar eigen leven vorm te geven. Dan breekt de oorlog uit in Syrië en vlucht ze met haar geliefde Najib via Istanbul en Libië naar Nederland. Zilan en Najib nemen mee wat voor de ander het meest dierbaar is. Zilan neemt de gedichten van Najib mee en hij pakt één van de schilderijen van Zilan in.Deze kleurrijke voorstelling zet het verhaal van Zilan op een indringende en humoristische wijze tegen het licht van het heden. 

Dans, muziek, tekst en spel

In dit waargebeurde verhaal volgt het publiek de reis van Zilan en haar schilderij via dans, muziek, tekst en spel. Woest Oost Theatermaker Irene Kriek van Woest Oost studeerde af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten te Amsterdam en ontving voor haar eindexamenvoorstelling de Aanmoedigingsprijs van het Prins Bernhard Cultuur Fonds. Nadat ze met theatergezelschap Vis á Vis naar Nieuw Zeeland ging voor een theatertour, maakte ze vier jaar theater in Nieuw Zeeland. In 2018 startte zij Theatergroep Woest Oost, met als doel de jonge generatie meer te betrekken bij het theaterveld en hun professionele ontwikkeling te begeleiden. Met Woest Oost maakt Irene schurende, geëngageerde en vaak activistische producties die zich bezighouden met actuele thema’s. Een belangrijk stijlkenmerk in het werk van Irene is dat ze de persoonlijke verhalen van jongeren (mede) als inhoud in de voorstellingen gebruikt. Zo weet ze de kwetsbaarheid van de leeftijd om te zetten in hun kracht.

Zaal X

Zaal X is een initiatief van Kunstlinie, BonteHond en Suburbia. Een cultuurconcept, een vrijplaats van en voor Almeerders. Een plek waar kunst en cultuur moeiteloos opgaan in een clubsetting. Verwacht geen traditionele tribune, maar een losse sfeer, intieme zitjes en een bar.

Tickets

Alnaazihin is te zien op vrijdag 17 november om 20.30 uur. Na de voorstelling kan je met de spelers napraten engenieten van Syrische hapjes en drankje. Dit is inbegrepen bij je kaartje (á € 17,50). Meer informatie en kaartverkoop via www.kunstlinie.nl/programma/alnaazihin.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto