Afbeelding

Waarschijnlijk zachte Kerst

Weer

ALMERE - Net als in de aanloop naar de koudegolf in februari dit jaar, blijft het ook nu zeer spannend of de koude Scandinavische lucht ons rond Kerst kan gaan bereiken. 

Eind januari dit jaar bewoog zeer koude lucht uit Scandinavië zuidwaarts terwijl tegelijkertijd heel zachte lucht uit Frankrijk opstoomde richting Nederland. Het strijdtoneel tussen beide luchtsoorten speelde zich toen juist boven Nederland af. We hebben het gezien, met sneeuwjacht en al. De afgelopen dagen was het wat de weermodellen betrof steeds stuivertje wisselen tussen ronduit zachte oplossingen en beslist winterse varianten.
Vooralsnog ga ik er wel vanuit dat Almere en omgeving nou niet bepaald een koude witte Kerst gaat beleven. De kou zit heel dichtbij, waarschijnlijk boven Groningen waar wel winterse neerslag kan vallen met temperaturen rond het vriespunt. Mogelijk trekt de kou nog wat meer in zuidelijke richting. Tot donderdag is het vrij fris in Flevoland met op woensdag een middagtemperatuur van amper boven het vriespunt. We zitten dan nog even aan de flank van een serieuze kou-uitval over het oosten van Europa. Op donderdag wordt het beduidend minder koud en rond de Kerst dus waarschijnlijk gewoon traditioneel zacht (Weihnachtstauwetter in Duitsland).

10 graden

Met een slag om de arm deze keer zoals gezegd wordt het regenachtig tijdens en na Kerst met dus die vertrouwde hoge temperaturen in de buurt van de 10 graden. Uiteraard waait er een bolle zuidwester en is het meestentijds somber, bewolkt en beslist regenachtig buitenshuis. December wordt een gemiddeld bijna twee graden te zachte maand. Koude decembermanden zijn erg zeldzaam geworden in Nederland.. In grote delen van Noord-Europa echter was december echter een zeer winterse maand.

Woensdag min. -3, max. 1, wind zo. 3, neerslag 0% en zon 80%
Donderdag min. -2, max. 5, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 65%
Vrijdag min. 6, max. 8, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 30%
Zaterdag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Zondag min. 7, max. 9, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 25%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto