Afbeelding

Zeer warm weer tweede helft mei

Weer

ALMERE - De traditionele voorjaarsdroogte gaat onverdroten voort. Inmiddels zitten we al bij de droogste seizoenen die er in Nederland mogelijk zijn. Zelfs recordjaar 1976 evenaren we. De komende pakweg tien dagen valt er weinig of geen neerslag. 

De kans op regen van betekenis komt er mogelijk in de derde decade van mei (periode 21-30 mei). Op donderdagochtend kan er nog een korte tijd wat regen vallen als een zwakke Britse storing nog even langszij komt. Deze kleine rimpel in het fraaie weer wordt alweer snel gevolgd door de opbouw van een hogedrukgebied boven onze omgeving. Die activiteiten met hoge druk in de hoofdrol worden met name bepalend na komende zaterdag. Dan gaat zich een echte klassieke blokkade van hoge barometerstanden vormen boven de Noordzeeregio en Scandinavië. 

Tegelijkertijd zien we een diep lagedrukgebied min of meer voor anker gaan boven de Atlantische oceaan die later kan gaan fungeren al warmtepomp. Tussen die oceaandepressie en het genoemde hoog boven het noordoosten van Europa gaat zich later een stroming uit oost tot zuid opstellen waarmee erg warme lucht wordt meegenomen. Richting 17 of 18 mei kan de temperatuur zelfs gaan oplopen richting de 30 graden in Almere. Misschien wordt het wel meer dan 30 graden met (landelijk) plafonds tot 33 aan toe. De zeer droge bodems in combinatie met de felle meizon gaan ervoor zorgen dat de maximumtemperaturen hoger gaan uitkomen dan de officiële instanties zullen verwachten.

Uitmuntend buitenweer dus nog steeds met een klein dipje rond donderdag. Vanaf zaterdag krijgt de temperatuurstijging opnieuw gestalte met dus een flinke kans op uitloop naar tropenwaarden medio volgende week.

Weerman Marc Putto 

Woensdag min. 12, max. 21, wind w. 3-4, neerslag 20% en zon 60%
Donderdag min. 11, max. 18, wind w. 3, neerslag 55% en zon 50%
Vrijdag min. 9, max. 18, wind w. 3, neerslag 20% en zon 45%
Zaterdag min. 8, max. 19, wind nw. 3, neerslag 10% en zon 60%
Zondag min. 8, max. 23, wind no. 3, neerslag 5% en zon 75%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto