Afbeelding

Vrij warm tijdens Pinksteren

Weer

ALMERE - Het veel te koude weer voor de tijd van het jaar is voorbij. Afgelopen zondagmiddag was het slechts 11-12 graden in de middag. Er zijn regelmatig mildere januaridagen aan te wijzen.

Mei leverde uiteindelijk een iets te lage temperatuurscore op in Almere gemiddeld gezien. Maandagnacht kwam het op diverse plaatsen tot wat nachtvorst maar dat is niet uniek. Nadat op deze woensdag de voorlopig laatste Flevobuien oostwaarts wegtrekken, breidt een hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. De wind draait naar het noordoosten en geleidelijk stroomt warmere lucht richting de randstad. 

Vanaf donderdag komt de temperatuur op 20 graden of hoger uit. Regelmatig zal de zon van de partij zijn, maar vooral in de (na)middag ontwikkelen zich ook stapelwolken. Na vrijdag neemt de onstabiliteit wat toe vanuit het zuiden. Vanuit die richting kunnen zich enkele buienhaarden ontwikkelen. Het hangt van het hogedrukgebied bij Scandinavië af of de buien blijven plakken boven België of verder noordwaarts geraken. Hoe sterker het hoog zich manifesteert, hoe groter het tegenwicht dat het biedt tegen de opkomende buienstroom. 

Tijdens Pinksteren moeten we dus rekening houden met een bui, maar er is een kleine kans dat de buien ons dus (net) niet bereiken. We zien vanaf 6 juni nieuwe invloed van hoge druk vanaf de kant van de Azoren. Als deze uitloper zich via onze omgeving naar het noordoosten gaan uitstrekken, zijn we vetrokken voor een prima eerste junihelft qua weerbeeld. Het vrij zonnige en tamelijk warme weertype zal dan min of meer geprolongeerd worden. Deze ontwikkeling sluit ook aan bij de meeste langetermijnprognoses die blijven mikken op een goede zomer.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 9, max. 18, wind w.3, neerslag 45% en zon 60%
Donderdag min. 8, max. 19, wind nw. 3, neerslag 35% en zon 65%
Vrijdag min. 8, max. 22, wind no. 3, neerslag 20% en zon 70%
Zaterdag min. 9, max. 21, wind no. 4, neerslag 50% en zon 50%
Zondag min. 10, max. 21, wind no. 3-4, neerslag 40% en zon 65%

Uit de krant