Afbeelding

In loop van weekend buienkans

Weer

ALMERE - Vorige week meldde ik dat richting de maandwisseling en tijdens de eerste septemberdagen oceaandepressies wat nadrukkelijker uit de verf zouden gaan komen. Hun frontale aanhang reikt dan tot over het Noordzeegebied en kan onze contreien makkelijker bereiken in de vorm van wat welkome waterdragers. Dat is nu nog steeds het geval, maar eerst volgen er nog een paar mooie nazomerse dagen met middagtemperaturen richting de 25 graden.

Een fors hogedrukgebied over Scandinavië blijft weersbepalend tot in het weekend. Anderzijds ontwikkelt zich een flink lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland. Dit laag probeert op te kruipen in onze richting, maar wordt vooralsnog tegengehouden door dat omvangrijke hogedrukgebied boven het noorden van Europa. Er lijkt een soort patstelling te ontstaan wat betreft het opkomen van de neerslag samenhangend met die Ierse depressie. In de loop van het weekend kan een eerste neerslaghaard het zuiden van ons land bereiken. 

Het kan nog enigszins spannend worden voor de racerij op Zandvoort (GP Zandvoort op zondag 4 september immers). Er is een kans dat men daar met regenbanden aan de slag moet. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan wordt het een soort stuifcircuit van het opspattende water.

Ook na het weekend blijft de stroming nog vrij zuidelijk en dat betekent dat de temperatuur op peil blijft. Wel zullen de neerslagkansen tamelijk groot blijven vanaf zondag 4 september. De luchtsoort waarin we ons gaan bevinden wordt vochtiger en dat zien we ook eigenlijk al aan de nachttemperaturen richting weekend. Was het in de nacht naar afgelopen maandag nog 6-7 graden lokaal, in het weekend wordt het niet veel kouder dan 15 graden tijdens de nacht in Almere.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 11, max. 24, wind no. 3, neerslag 5% en zon 65%
Donderdag min. 11, max. 24, wind no. 3, neerslag 20% en zon 65%
Vrijdag min. 14, max. 24, wind o. 3-4, neerslag 50% en zon 60%
Zaterdag min. 14, max. 23, wind o. 3, neerslag 35% en zon 50%
Zondag min. 15, max. 25, wind zo. 3, neerslag 55% en zon 40%

Uit de krant