Afbeelding

Tot en met zaterdag buien

Weer

ALMERE - De extreme droogte gaat verdwijnen binnenkort. Stevige buien zo nu en dan gaan de hardnekkige droogteperikelen verlichten aan het einde van de week. De Ierse depressie die de afgelopen dagen meest zuidwest van Ierland bivakkeerde, schuift iets op naar het oosten. 

Door Marc Putto

Vang-armen in de vorm van neerslaghaarden van deze raddraaier reiken meer over onze omgeving. Een flink deel van de Benelux krijgt regelmatig water tot en met het weekend. In de gebieden grenzend aan warm (zee)water kan de buienactiviteit extra opleven. Dat kan ook rond Almere het geval zijn. Door een wat afkoelende bovenlucht eind deze week neemt het temperatuurverschil nog wat toe met het relatief warme aardoppervlak. Ook kan er soms een wind/waterhoosje worden gezien in situaties met sterk verhoogde buienkansen. Deze hoosjes van het zogenaamde spout-type bereiken de grond of het water niet of nauwelijks. Soms kunnen ze heftig uitpakken zoals in de nazomer van 1994. Toen richtte een ferme waterhoos flinke schade aan op het strand bij Bloemendaal. 

Middagtemperatuur

Opvallend is de middagtemperatuur in het tweede deel van deze week. Maandag was voorlopig de laatste hoogzomerse dag in deze prille weerkundige herfst. Komende middagen is het niet veel meer dan 20 graden in de omgeving van Almere. De nachten zijn niet koud met minima van 13-14 graden. Tropische temperaturen zijn trouwens nog mogelijk tot half september normaliter. Topmaxima tot 34 graden zijn weliswaar bijzonder maar niet uniek. Rond zondag nemen de buien geleidelijk af en komt een wig van hoge druk op bezoek. Waarschijnlijk keert de wisselvalligheid medio volgende week weer terug na een kleine rustpauze van de atmosfeer. De zomer van 2022 is uitgekomen op een respectabele derde plaats wat betreft de warmtesom in juni, juli en augustus.

Woensdag min. 16, max. 24, wind z. 3, neerslag 50% en zon 50%

Donderdag min. 14, max. 21, wind zw. 3, neerslag 85% en zon 35%

Vrijdag min. 14, max. 20, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 40%

Zaterdag min. 13, max. 20, wind nw. 3, neerslag 75% en zon 50%

Zondag min. 15, max. 21, wind no. 3, neerslag 30% en zon 65%

Uit de krant