Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vissterfte bij gemaal Blocq van Kuffeler

Wonen

OOSTVAARDERSDIEP – Het is een naar gezicht, de vele dode vissen die momenteel drijven bij het Markermeer ter hoogte van het gemaal Blocq van Kuffeler. Van botulisme is echter geen sprake, volgens het Waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat.

Het is wel een fenomeen dat zich ieder jaar op dezelfde plek voordoet rond mei of juni. Volgens woordvoerder Joseline de Boer van Rijkswaterstaat is dat geen botulisme, maar is er wel een andere verklaring. “Het heeft te maken met de paaitijd.Die is dit jaar, vanwege het koude voorjaar, wat verlaat. De vrouwtjes willen kuit schieten (eitjes leggen, red) in warmer water dan het Markermeer. Dat warme water is te vinden aan de andere kant van de dijk, in de Hoge en Lage Vaart. Maar daar kunnen ze niet komen omdat de dijk er tussen zit.”

Lokstroompjes

In de dijk zitten wel een paar ‘lokstroompjes’ maar die weten de vissen vaak niet te vinden. Het gevolg is dat ze sterven in het koude water van het Markermeer. Aan die kant liggen ook alle dode vissen. De kwestie heeft de aandacht van het Waterschap, de Sportvisserij en ook Rijkswaterstaat, zo laat De Boer weten. “Het fenomeen doet zich elk jaar voor en deze partijen willen graag een rol spelen om extra onderzoek te doen en aan een oplossing te werken waarmee deze vissterfte in de toekomst kan worden voorkomen.”

De dode vissen in het Markermeer. (Foto: aangeleverd)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto