Toon van Dijk (PVV) (Foto: aangeleverd)
Toon van Dijk (PVV) (Foto: aangeleverd)

PVV staat alleen in kritiek op benoeming ‘kneiterlinkse’ toezichthouder ASG

Politiek

ALMERE – De raad ziet geen bezwaar in de benoeming van Geke van Velzen als toezichthouder bij de Almeerse Scholen Gemeenschap (ASG). De PVV wilde de aanstelling tegenhouden omdat Van Velzen tien jaar geleden de partij zou hebben weggezet als ‘nazi’s’. 

Door Marcel Beijer

Fractievoorzitter Toon van Dijk is woest dat Van Velzen als toezichthouder zou worden benoemd. Volgens hem is de benoeming het gevolg van de baantjescarrousel van de PvdA. “Oud-burgemeester Ralph Pans is voorzitter van de Raad van Toezicht van de ASG. Dat is een PvdA-mastodont die doodleuk een PvdA’er bij de ASG aanstelt.”

Bruin 1

Maar het stoort Van Dijk het meest dat Van Velzen zijn partij tien jaar geleden, toen de PVV gedoogsteun gaf aan het kabinet VVD/CDA ‘Bruin 1’ had genoemd. Van Velzen heeft overigens altijd beweerd de opmerking in een andere context gemaakt te hebben en haar excuses aangeboden als dit verkeerd is opgevat.

Van Dijk heeft daar twijfels over. “Ze heeft mijn partij geprobeerd als nazi’s weg te zetten door ons met bruinhemden te vergelijken. Bruin was de kleur van de Sturmabteiling van de nazi’s. Die mensen hebben verschrikkelijke dingen gedaan. Zo iemand past niet binnen de uitgangspunten van de ASG. Kinderen van PVV-aanhangers voelen zich nu niet veilig.” Van Dijk zei zelf te hebben ervaren dat er in het onderwijs geen ruimte is voor verschillende achtergronden. “Ik wilde als jurist graag met kennis inzetten voor het onderwijs. Maar als PVV’er wordt me dat onmogelijk gemaakt. En dat komt door uitspraken zoals mevrouw Van Velzen doet.”

Buitengesloten

Leida Höhle (PvdA) vond dat juist dat laatste argument voor de PVV aanleiding moest zijn om Van Velzen juist wel te benoemen. “U weet hoe het voelt om buitengesloten te worden vanwege uw politieke voorkeur. Dat zou dan ook bij mevrouw Van Velzen gebeuren.” Van Dijk was het daar niet mee eens omdat de PvdA ‘belachelijk oververtegenwoordigd’ is bij de ASG. De PVV’er stond echter alleen in zijn opvatting. Alle andere partijen zagen Van Velzen als een uitermate deskundige vakvrouw. De benoeming gaat dan ook gewoon door.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto