Bij de abortuskliniek aan de Louis Armstrongweg zou een bufferzone moeten worden ingevoerd waarbinnen niet gedemonstreerd mag worden. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Bij de abortuskliniek aan de Louis Armstrongweg zou een bufferzone moeten worden ingevoerd waarbinnen niet gedemonstreerd mag worden. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Partijen pleiten voor bufferzone tegen demonstraties bij abortuskliniek

Politiek

MUZIEKWIJK - De PvdA, VVD en SP willen bezoekers van de abortuskliniek in Muziekwijk beschermen tegen anti-abortusdemonstranten die hen proberen te beïnvloeden. Dit maakt volgens de fracties zo’n toch al ingrijpende gebeurtenis nóg erger. Zij pleiten daarom voor het instellen van een bufferzone van tenminste 250 meter rond de kliniek, waarbinnen niet gedemonstreerd mag worden.

Abortus is in Nederland toegestaan tot de 24e week van de zwangerschap en daarna wanneer er zeer zwaarwegende medische redenen zijn om dit te doen. Al jaren demonstreren anti-abortusactivisten bij de ingang van abortusklinieken, zo ook in Almere. “Bij de kliniek in Muziekwijk zijn regelmatig demonstraties, waarbij bezoekers worden aangesproken en ongevraagd foldermateriaal krijgen aangereikt. Dit heeft grote emotionele impact op de mensen die de abortuskliniek bezoeken, maar is ook voor het personeel zeer ingrijpend omdat zij hun bezoekers regelmatig gerust moeten stellen nadat zij benaderd zijn door demonstranten”, stellen de PvdA, VVD en SP.

Acties Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond heeft al vele pogingen gedaan om bufferzones bij abortusklinieken in ons land te realiseren. Een bufferzone is een gebied waar niet mag worden gedemonstreerd, zodat bezoekers van de klinieken ongehinderd naar binnen kunnen. Na een petitie, die ruim 33.000 keer werd ondertekend, startte de organisatie deze maand een brievenactie. Burgers werden aangespoord om brieven te sturen naar hun burgemeesters, met de oproep om een bufferzone in te stellen bij de abortuskliniek in hun gemeente. Een aantal gemeenten heeft deze maatregel al ingevoerd, maar veel gemeenten hebben volgens het Humanistisch Verbond geen of te weinig maatregelen getroffen om bezoekers te beschermen.

Motie

De PvdA, VVD en SP dienen nu gezamenlijk een motie in waarmee zij het Almeerse college van burgemeester en wethouders opdragen om een bufferzone van ten minste 250 meter in te stellen bij de kliniek en hierop actief te handhaven. De motie wordt op 13 januari besproken tijdens de eerste Politieke Markt van 2022.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto