Zwarte Piet mag in Almere zijn gezicht niet meer laten zien. Wel in etalages (Foto: aangeleverd)
Zwarte Piet mag in Almere zijn gezicht niet meer laten zien. Wel in etalages (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Zwarte Piet kan niet uit etalages verbannen worden

Politiek

Zwarte Piet kan niet uit etalages verbannen worden

ALMERE – Het is juridisch onhaalbaar om ondernemers te verbieden de figuur Zwarte Piet in de etalages op te voeren. Dat liet wethouder Maaike Veeningen donderdag tijdens de Politieke Markt weten.

De fractie van DENK Almere had met een motie daartoe opgeroepen, maar de Partij voor de Dieren gaf aan dat de motie niet uitvoerbaar was omdat het juridisch niet mogelijk is. Veeningen beaamde dat. “We zijn wel met de ondernemers in gesprek om mee te gaan in het gemeentelijk beleid om Zwarte Piet te vervangen voor de Roetveegpiet.”DENK probeerden de wethouder toch tot een statement van het college te verleiden dat Zwarte Piet niet wenselijk is. Veeningen ging daar niet in mee. “We maken al een statement door ons gemeentelijk niet meer te verbinden aan evenementen waar Zwarte Piet te zien is. Georgine Panhuijsen van BIJ1 noemde het voor kinderen ‘verwarrend’ als bij in de intocht louter Roetveegpieten te zien en in de etalages toch nog de traditionele Zwarte Piet te zien is.” Veeningen was daar glashelder in:  “Om ondernemers te dwingen om af te zien van een Zwarte Piet in de etalage, kan juridisch gewoon niet.”
DENK gaat de motie daarom aanpassen. Dat betekent dat de gemeenteraad volgende week akkoord zal gaan met een ban op Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto