Een van de objecten van lichtkunstfestival Alluminous 2023. (Foto: Fred Rotgans)
Een van de objecten van lichtkunstfestival Alluminous 2023. (Foto: Fred Rotgans)

Lichtevenementen botsen met ‘Nacht van de Nacht’

Politiek

ALMERE – Er zit een tegenstrijdigheid dat evenementen als lichtkunstfestival Alluminous en Diwali, het Hindoestaanse lichtjesfeest, samenvallen met de Nacht van de Nacht dat juist als doel heeft de donkerte te koesteren.

Door Marcel Beijer

Dat erkende interim-wethouder René Peeters afgelopen donderdag tegenover de gemeenteraad, waar de Partij voor de Dieren een spoeddebat over dit onderwerp had aangevraagd. De partij is van mening dat deze evenementen niet in lijn zijn met de doelstellingen van de Nacht van de Nacht en ziet beide evenementen als lichtvervuiling.
Raadslid Kjell van Wijlandt van de PvdD wees de wethouder erop dat bij Alluminous ook nog eens een dieselaggregator stond te draaien en dat tijdens Diwali wel een kwartier lang vuurwerk werd afgestoken.

Meervleermuis

Wethouder Peeters liet weten dat kunst en cultuur ook belangrijk is voor de stad en dat bij Alluminous wel degelijk rekening was gehouden met de duisternis, door de stadsecoloog om advies te vragen. Die vertelde dat bij het Weerwater de zeldzame Meervleermuis bivakkeert. Mede om die reden schenen de kunstwerken niet rechtstreeks in het water. Dat het lichtjesfeest Diwali precies tegelijk viel met de Nacht van de Nacht is toeval en gebeurt bovendien niet elk jaar.
De wethouder zei wel begrip te hebben voor de vraag van de PvdD en er ook lessen uit te trekken. Daarom gaat hij in januari met alle partijen om tafel zitten om dit in toekomst te voorkomen. “Diwali valt volgend jaar in ieder geval niet tegelijk met de Nacht van de Nacht.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto