St. Brendan heeft het paradijs niet in Almere Haven gevonden. (Foto: aangeleverd)
St. Brendan heeft het paradijs niet in Almere Haven gevonden. (Foto: aangeleverd)

Geduld met ontsierend zeiljacht St. Brendan is op

Algemeen

HAVEN CENTRUM – De verpauperde zeiljacht St. Brendan moet uiterlijk maandag uit de havenkom zijn verdwenen, anders wordt hij verwijderd. Het geduld van de gemeente is op.

Door Marcel Beijer

Aan de kade van het Havenhoofd in het oudste stadsdeel van Almere ligt het zeiljacht met de naam St. Brendan al lange tijd illegaal aangemeerd. Op 13 december van het vorige jaar heeft de handhaver van Stadstoezicht een brief op de ruit geplaatst waarin staat dat de eigenaar zich moet melden en zijn schip uit de haven moet verwijderen. De verlaten boot ontsiert de haven en zou ook kunnen worden gebruikt voor illegale bewoning, want dan weer overlast veroorzaakt.

Vrijdag weg

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er inderdaad formeel ‘een aankondiging van een last onder bestuursdwang’ gedaan. “Hierop heeft de eigenaar het vaartuig niet weggehaald”, aldus de woordvoerder. “Afgelopen maandag is daarom het besluit van een last onder bestuursdwang opgelegd. Als het vaartuig er vrijdag 14 januari nog steeds ligt, dan zal de boot door de gemeente worden verwijderd. De kosten hiervan worden verhaald op de eigenaar, zodra die bekend wordt.“

St. Brendan

De boot is – ironisch genoeg – vernoemd naar de Ierse heilige Sint Brendan die rond het jaar 500 na Christus leefde en bekend stond als ‘de navigator’ omdat hij per boot op zoekging naar het paradijs. Volgens de overlevering zou Christopher Columbus gebruik hebben gemaakt van Sint Brendan’s beschrijvingen. Hij is mede daarom de patroon van de Amerikaanse Marine.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto