Afbeelding

Het weer: Weekendweer oogt droger

Weer

ALMERE - De traditionele voorjaarsdroogte is uitgebleven dit jaar en velen vinden dat een prima ontwikkeling. De tuin oogt frisgroen en de akkerbouwsector in Zuidwest-Flevoland is eigenlijk best tevreden met voldoende vocht in de bodem. Op sommige percelen echter is nog steeds niet gepoot vanwege dat toch wel late en koude voorjaar. 

Door Marc Putto

Nu er ook nog het liefst voor 1 oktober geoogst moet gaan worden vanwege de stikstofperikelen, wordt het groeiseizoen wel erg kort. Een droge en hete zomer zou daarom verre van welkom zijn voor deze sector.
Warm (en droog) is absoluut nog niet het parool voor het meiweer de komende tien dagen. Na een zeer natte dinsdag blijft het ook op woensdag en donderdag nog licht wisselvallig.Weliswaar zien we een uitloper van het Azorenhoog opkomen vanuit het zuidwesten die de buienactiviteit deels zal onderdrukken. Door deze stabilisatie van de atmosfeer zullen de vrijdag, zaterdag en waarschijnlijk ook zondag nog nagenoeg droog verlopen in Almere. Een koude bel hogerop in de atmosfeer kan het zondagse weer eventueel nog verstieren in de vorm van toch nog enkele buien die zich pardoes kunnen ontwikkelen in de middag.

20 graden

Na een nog wat frisse donderdag gaat de temperatuur omhoog en in het weekend kan het kwik al richting 20 graden lopen in de middag. Met niet al te veel wind uit een meest noordoostelijke richting en een tamelijk hoge vochtigheid kan het zelfs even zwoel aanvoelen buitenshuis. Tijdens een bui is het uiteraard een aantal graden frisser door de regenval. Komende week blijft het aanhoudend licht wisselvallig met gematigde temperaturen. Pas in de derde decade van mei (21-30e) verwacht ik warmer weer met zomerse maxima uiteindelijk en mocht de stroming dan even uit het zuiden komen is de warmte er zo.

Woensdag min. 10, max. 16, wind w. 4, neerslag 80% en zon 35%
Donderdag min. 8, max. 17, wind z. 3-4, neerslag 40% en zon 45%
Vrijdag min. 8, max. 18, wind no. 3-4, neerslag 35% en zon 40%
Zaterdag min. 10, max. 19, wind no. 3-4, neerslag 20% en zon 70%
Zondag min. 10, max. 20, wind n. 3-4, neerslag 50% en zon 60%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto