Afbeelding

Nog veel meer zeer zachte dagen

Weer

ALMERE - Februari is koud een week oud en de sprokkelmaand zit al op 5 graden boven normaal wat de gemiddelde temperatuur betreft. En er komen nog veel meer ongemeen zachte dagen!

Mocht de zachte of zeer zachte teneur langer aanhouden, kan het wel eens record warm worden met wellicht een uiteindelijk 7 graden te zachte sprokkelmaand in de boeken. De rest van de week staat nog in het teken van het polaire front: de scheidingslijn tussen de koudere lucht ten noorden van ons en de zachtere lucht ten zuiden van Nederland. Dit strijdgebied tussen de luchtsoorten levert doorgaans veel neerslag op en zeker daar de frontlinie geen haast heeft om van noord naar zuid te koersen en vice versa. We moeten rekenen op zo’n 20 of 30 millimeter water als regensom in Almere tot donderdagavond.

Als de koudere lucht vanuit het noorden even terreinwinst boekt, is het beduidend minder zacht dan de reguliere temperaturen dezer dagen (veelal in de dubbele cijfers nog steeds)Over die koudere lucht gesproken. Het zag er steeds naar uit dat we zouden gaan overschakelen naar een beduidend kouder regime tussen pakweg 10 en 17 februari. De laatste ontwikkelingen zijn zeer onzeker wat dat betreft. Ik gebruik het woord onzeker eigenlijk zelden en mijd het ’t liefst, maar het is thans niet anders. 

Wel lijkt een wat minder zachte trend te volgen volgende week, maar of Koning winter nog om de hoek komt kijken is twijfelachtig. Toch zijn er aanwijzingen (letterlijk ‘van bovenaf,’ namelijk uit de stratosfeer) dat we nog te maken kunnen krijgen met een serieus koude fase in deze sprokkel. Die zou dan gedurende de laatste tien dagen operationeel kunnen worden in de Benelux.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 5, max. 9, wind nw. 4, neerslag 85% en zon 30%
Donderdag min. 2, max. 9, wind o. 3-4, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 5, max. 12, wind z. 4, neerslag 85% en zon 20%
Zaterdag min. 9, max. 12, wind zzw. 4, neerslag 60% en zon 30%
Zondag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 30%


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto