Afbeelding

Uiterst zachte en meest droge week

Weer

ALMERE - Januari startte erg zacht en rond Driekoningen lag de gemiddelde temperatuur al graden boven de gangbare norm. Toen kwam de koudere periode en deze drukte de temperaturen flink gedurende een periode van tien dagen. Dat resulteerde in een anderhalve graad te koude maand op een gegeven moment. Momenteel zitten we alweer net boven de norm van 3,6 graden vanwege het opnieuw te zachte weer met maxima ruim boven de10 graden. 

Al met al heeft de louwmaand het weer gepresteerd om iets te zacht in de boeken te komen. De rest van de week blijft het uiterst mild met dagtemperaturen die veelal in de dubbele cijfers zullen blijven uitkomen. Ook de nachten zullen ronduit zacht verlopen in Almere.

Een groot ovaalvormig hogedrukgebied met een luchtdruk tot 1035 millibar, blijft operationeel ten zuiden van ons land, voornamelijk boven Frankrijk. Aan de noordzijde van dit hoog zitten wij voortdurend met zachte zuidwestelijke luchtaanvoer die deze hoge temperaturen geeft. De kans op regen is klein. Alleen donderdagnacht geeft een belegen storing wat regen.

Tijdens het weekend blijft het aanhoudend zacht en veelal bewolkt, waarbij er een kleine kans is op nog wat lichte lekkage uit het wolkendek. De kans op zon is helaas niet bijster groot.

Na het weekend (rond 5 februari) ruimt de stroming naar noordwest en komt een portie maritiem polaire lucht afzakken via Schotland. Vooral de bovenlucht koelt flink af boven het Noordzeegebied. De paar buien die dan gaan vallen hebben een winterse lading. Te denken valt aan stofhagel en (natte) sneeuw. Het wordt tijdelijk kouder met in zo’n bui slechts een paar graden boven nul en gedurende twee nachten kans op enkele graden vorst. Die uitvalspoort van de koude noordelijke lucht lijkt vervolgens meer gericht op Duitsland. 

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 4, max. 10 graden, wind zw. 3, neerslag 45% en zon 40%
Donderdag min. 5, max. 10 graden, wind w. 4, neerslag 60% en zon 45%
Vrijdag min. 4, max. 11 graden, wind zw. 4, neerslag 10% en zon 20%
Zaterdag min. 9, max. 11 graden, wind wzw. 4, neerslag 30% en zon 30%
Zondag min. 7, max. 11 graden, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto