Afbeelding

Januari-kou mindert geleidelijk

Weer

ALMERE - Het winterse weer van de afgelopen dagen met stuifsneeuw op maandag en twee echt koude nachten daarna, krijgt niet echt een vervolg. Vanaf nu wordt het geleidelijk minder koud in en rond Almere met vooral overdag temperaturen die ruim boven nul komen. 

De nachten geven amper flinke vorst meer vanaf woensdag. Pas na het komende weekend kan de temperatuur weer iets omlaag en komt er wat neerslag. Later kan die neerslag een winters karakter krijgen, dus met toenemende kans op sneeuw.

Inmiddels hebben we deel twee van een koude episode tijdens de winter van 2023/2024 goeddeels achter de rug en gaan we dus geleidelijk overschakelen naar een milder beeld. De maand die zo’n vier graden te zacht startte de eerste januaridagen, is inmiddels flink terug richting een normale waarde die geldt voor de louwmaand. Er is zelfs een kans dat de maand als geheel nog een fractie te koud kan uitpakken, mits het tamelijk winters blijft.

Zicht op uitgebreide schaatsmogelijkheden, dus inclusief toertochten over de randmeren, zie ik nog niet de komende twee weken. Daarvoor moet een heel ander weerregime zich nadrukkelijk openbaren. Een beer van een hogedrukgebied boven Scandinavië bijvoorbeeld is dan een absolute must, waardoor de koude lucht vanuit Siberië naar Nederland kan gaan. We krijgen juist meer een vuile wintervariant voor onze kiezen tussen 16 en 22 januari. De noordcomponent in de wind geeft met luchtaanvoer over zee, niet de aller koudste lucht aan de grond, maar de bovenlucht koelt wel flink af zodat de buien die dan vallen ook sneeuw kunnen meenemen. Dit is vooralsnog niet de (standaard) winter van de altijd maar doordenderende zuidwesters met regelmatig 12 tot 15 graden in de Lage Landen. 

Weerman Marc Putto

Woensdag min. -7, max. 2, wind no. 3, neerslag 0% en zon 85%
Donderdag min. -6, max. 4, wind no. 3, neerslag 5% en zon 55%
Vrijdag min. -3, max. 2, wind n. 3, neerslag 10% en zon 30%
Zaterdag min. -1, max. 5, wind w. 4, neerslag 35% en zon 30%
Zondag min. 2, max. 5, wind nw. 3-4, neerslag 40% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto