Afbeelding

Onbestendig met soms veel wind

Weer

ALMERE - Het weer in de aanloop naar Kerst blijft ronduit onstandvastig en het waait er soms flink bij. Een krachtige west-oost gerichte straalstroom op zo’n 9 tot 12 kilometer hoogte blijft in vol ornaat gericht op Nederland. 

Diepe oceaandepressies volgen het bekende traject richting IJsland en Schotland en soms ook doorlopend tot boven het noorden van Scandinavië. Na de flinke portie regen op dinsdag, volgen nog meer regenmomenten tot aan Kerst. Tussendoor zijn er ook wel wat betere momenten met wat zon en afnemende wind.

In de aanloop naar - en tijdens kerstmis zal het net iets frisser zijn in Almere. Kouder durf ik het niet te noemen want dan zouden we het over vrieskou hebben en die is niet aan de orde. Rond 24 december komt er een vleugje polaire lucht afzakken naar het Noordzeegebied. Vooral de bovenlucht koelt dan af naar -35 graden op vijf kilometer hoogte. De buien die dan vallen kunnen even een winters karakter hebben (stofhagel en een paar honderd verdwaalde natte sneeuwvlokken voor de oplettende waarnemer die niet te veel heeft gedronken).

Aan het einde van deze week is er bovendien nog gerede kans dat de wind fel uithaalt. De kans op verraderlijke windstoten is groot rond donderdag en vrijdag. De reguliere wind boven het open veld kan ook even aanwakkeren tot een dikke windkracht 7 of nipt 8. In de loop van Kerst komt een vlak hogedrukgebied naderbij zodat de atmosfeer geleidelijk kalmeert. 

December 2023 is tot nu toe nog bijna een graadje te koud, maar met het overwegend zachte weer van nu en de komende tijd komt de maand waarschijnlijk exact op normaal uit.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 6, max. 11, wind wzw. 5-6, neerslag 85% en zon 30%
Donderdag min. 8, max. 11, wind w. 5-6, neerslag 85% en zon 30%
Vrijdag min. 4, max. 8-9, wind w. 5-6, neerslag 85% en zon 35%
Zaterdag min. 4-5, max. 8, wind w. 5, neerslag 75% en zon 30%
Zondag min. 4, max. 10, wind wzw. 4-5, neerslag 70% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto