Afbeelding

Droog op woensdag verkiezingsdag

Weer

ALMERE - Het wordt minder extreem nat de komende tijd, dus de meest intensieve regens hebben we eindelijk gehad in de randstad. Met name in Noord-Holland is op sommige stekken al zo’n 220 millimeter water naar beneden gekomen deze novembermaand. Dit zijn bijna records. Dezer dagen is het weerbeeld zelfs vriendelijk te noemen maar wel is het duidelijk frisser. 

Woensdag verkiezingsdag start koud met wat vorst, waarna het kwik zal oplopen tot een magere 7-8 graden. Gelukkig is het vrij kalm en met de zon erbij is het niet echt koud. Op donderdag stroomt alweer een portie zachte oceanische lucht uit tot over zuidelijk Flevoland en kan de temperatuur oplopen naar 12-13 graden. De regenkans is nog klein.

Vanaf vrijdag wordt het weer een stuk frisser als de wind ruimt naar het noordwesten. De buienkansen zijn tamelijk groot in het weekend en er vallen enkele gure buien met stofhagel. Doordat de bovenlucht sterk afkoelt (-30/-35 graden op 5 kilometer) zouden we zelfs even wat vlokken natte sneeuw kunnen zien vallen. Vorst is er voorlopig niet bij.Scandinavië blijft opvallend koud de komende tien dagen en er zijn wat aanwijzingen dat een deel van die kou kan gaan uitstromen tot bij Denemarken.

Mocht de luchtdruk verder stijgen boven het noorden van Europa zou een deel van die kou ook onze contreien kunnen bereiken rond de maandwisseling of begin december. Mocht die ontwikkeling echt gestalte krijgen, spreken we doorgaans van een ‘sinterklaaswintertje’. Vaak zagen we de afgelopen decennia dat juist de eerste decemberdagen wat winterkou opleverden. Daarna werd het in bijna alle gevallen weer zachter in het land.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 0, max. 8, wind z. 4, neerslag 20% en zon 45%
Donderdag min. 7, max. 12, wind w. 4, neerslag 35% en zon 45%
Vrijdag min. 6, max. 11, wind nw. 4, neerslag 70% en zon 30%
Zaterdag min. 5, max. 8, wind nw. 4, neerslag 80% en zon 35%
Zondag min. 4, max. 8, wind wnw. 4, neerslag 70% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto