Afbeelding

Flink koud intermezzo in het weekend

Weer

ALMERE - Het kan flink koud gaan worden het weekend met zelfs een eerste winterse prik. Tijdelijk kan ijskoude lucht uit Scandinavië ons gaan bereiken met veel wind erbij.

Eerst hadden we nog een aardige woensdag te pakken, maar de regen nadert rap. Later op woensdag, donderdag en ook vrijdag regent het periodiek in Almere. Opkomende storingen vanuit het zuidwesten met neerslag lopen min of meer spaak tegen een bastion van hoge druk boven het noorden van Europa. Aanvankelijk wordt nog een portie zeer zachte lucht meegenomen in het voorportaal van de depressie waardoor het op donderdag nog tot bijna 20 graden kan worden in een deel van het land. 

Dit lijkt voorlopig de laatste temperatuuroprisping van de week, want vanaf vrijdag koelt het bijna Amerikaans af. Het hoog boven Scandinavië houdt stand met een luchtdruk van meer dan 1030 millibar. Een lagedrukgebied manoeuvreert zich richting het noorden van Frankrijk en daardoor wordt een krachtige en koude oostelijke stroming in gang gezet boven een flink deel van de Benelux.

Vooral in het noorden van Nederland zou de wind kunnen uithalen tot stormachtig (kracht 8). Ook Almere krijgt een windkracht 6 en dat bij een dagtemperatuur van amper 5 graden op zaterdag en zondag. Dit geeft gevoelstemperaturen die ruim onder nul liggen. 

Onzeker is het nog waar de (winterse) neerslag valt het weekend? Waarschijnlijk boven het zuiden van Nederland op zaterdag en zondag noordwaarts uitbreidend. De kans op (natte) sneeuw is aanwezig. Mocht het nog wat kouder uitpakken en de neerslag intensiveert, is zelfs een regionale sneeuwjacht niet uit te sluiten. Voor oktober een unieke aangelegenheid. 

Vanaf zondag verovert de zachte lucht Nederland weer en stijgt het kwik vlot (15 graden).

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 7, max. 15, wind o. 4, neerslag 45% en zon 50%
Donderdag min. 13, max. 19, wind z. 4, neerslag 85% en zon 40%
Vrijdag min. 10, max. 15, wind o. 4-5, neerslag 85% en zon 30%
Zaterdag min. 3, max. 5, wind o. 4-5, neerslag 30% en zon 30%
Zondag min. 2, max. 6, wind ozo. 4, neerslag 55% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto