Afbeelding

Weer een zomers weekend

Weer

ALMERE - Na een voortreffelijk weekend met voor de zoveelste keer hoogste temperaturen tot bijna 25 graden, volgde er dinsdag een dip met een paar buien. Deze verstoring is slechts van korte duur want we gaan andermaal voor een zomers oktoberweekend met gewoon weer maxima in de buurt van de 25 graden alsof het augustus is. 

Steeds hetzelfde luchtdrukpatroon blijft verantwoordelijk voor het zonder meer riante oktoberweer. Aan de ene kant een ferm lagedrukgebied dat voor anker gaat ver op de oceaan en anderzijds een repeterend hoog boven het Europese vasteland. Tussen deze twee systemen blijft de stroming langere tijd vrij zuidelijk met voortdurend de aanvoer van veel te warme lucht voor de tijd van het jaar via Spanje en Frankrijk. Dan kom je al snel uit op dagtemperaturen van tenminste 25 graden.

Toevallig of niet maar op 4 oktober 1983, dus 40 jaar terug was het ook zeer warm in het land met hoogste temperaturen tot 27-28 graden in het zuiden van Nederland. Almere kwam toen tot nipt 25 graden op de thermometer. Een waarde die dus ook in het weekend kan.

Waarschijnlijk blijft het ook na het weekend nog even zeer warm (topmaxima tot 26 graden). Pas vanaf 10 of 11 oktober zien we een opdringerige oceaanstoring aanstalten maken om zich uit te breiden naar het Noordzeegebied. Dan volgt de overgang naar een wisselvallig weerplaatje met ook weer eens regen van betekenis in Zuidwest-Flevoland. 

De kans op nog eens zo’n zomerse uitspatting wordt steeds kleiner naarmate het seizoen vordert natuurlijk. Het motto voor het weekend en begin nieuwe week is dus om nog even te profiteren van het zeldzaam warme oktoberweer. Wellicht moeten we hierna tot april of mei wachten voor weer eens een zomers tafereel.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 12, max. 18, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 45%
Donderdag min. 12, max. 19, wind w. 4, neerslag 20% en zon 45%
Vrijdag min. 11, max. 20, wind zw. 3-4, neerslag 10% en zon 45%
Zaterdag min. 13, max. 24, wind zw. 3-4, neerslag 10% en zon 70%
Zondag min. 13, max. 25, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 70%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto