Almeerders kunnen ongestraft hun wapens inleveren. (Foto: Adobe Stock/Vincent Go)
Almeerders kunnen ongestraft hun wapens inleveren. (Foto: Adobe Stock/Vincent Go) vincent go

Anoniem en straffeloos wapens inleveren van 9 tot 17 oktober

112

ALMERE - In Almere kan iedereen tussen zaterdag 9 en zondag 17 oktober, de Week van de Veiligheid, straffeloos en anoniem zijn of haar wapen inleveren. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. 

De landelijke inleveractie richt zich primair op steekwapens. Vooral het dragen van messen is populair onder jongeren. Steekwapens, slag- en stootwapens kunnen straffeloos ingeleverd worden op verschillende locaties in Almere. De inleverpunten staan op dropjeknife.nl en zijn te herkennen aan de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de steekwapens gebeurt anoniem in een inleverton die op deze locaties staat. Iemand die een mes inlevert, kan in dat geval dus niet bestraft worden voor wapenbezit.

Vuurwapens

Daarnaast kunnen ook vuurwapens, munitie en explosieven worden ingeleverd. Voor het inleveren van deze wapens moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 - 8844. De politie komt, in burgerkleding, thuis langs om het wapen op te halen. Dit soort wapens kunnen dus niet anoniem worden ingeleverd. Het bezit van deze wapens leidt in eerste instantie niet tot strafrechtelijke vervolging. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen is gebruikt bij een misdrijf. In dat geval kan men alsnog als verdachte aangemerkt worden. 

Media Lab

Op donderdag 14 oktober 2021 tussen 15.00 en 21.00 uur staat het Mobiel Media lab in Almere Centrum. Het Mobiel Media Lab is een vrachtwagen van de politie, die wordt ingezet om bijvoorbeeld voorlichting te geven. Onder andere politie, stadstoezicht en de jongerenwerkers gaan in Almere in gesprek met inwoners over de risico’s van wapenbezit.“

Almere Veiliger

Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Franc Weerwind. “De laatste jaren zien we echter dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Met de inleveractie is het de bedoeling dat onze stad weer een stukje veiliger te wordt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto