Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Gamen brengt politie in contact met jeugd

Algemeen

Door Petra Onderwater

ALMERE – Een potje Fortnite, FiFA20 of Call of Duty spelen met agenten? De Almeerse jeugd heeft daar wel oren naar. Politie Almere doet mee aan de landelijke pilot ‘Gamen met de politie’ en de animo hiervoor is groot. “Het blijkt een effectieve manier om in contact te komen met de jeugd, die steeds meer online te vinden is in plaats van op de straat”, vertelt Digitaal Wijkagent Stefan Jansen.

Het idee is ontstaan tijdens eerste coronagolf. “Vanwege de beperkende maatregelen zaten jongeren veel meer binnen en daardoor was het lastig om met hen in gesprek te blijven”, merkte Jansen. “In de landelijke appgroep van Digitale Wijkagenten bleek dat veel collega’s in het land hetzelfde probleem hadden. Daarom zijn we gaan kijken hoe we toch in contact konden blijven met jongeren.”

Omdat bijna alle jongeren wel een spelcomputer in huis hebben, werd besloten daar op in te spelen. “Met een klein clubje collega’s zijn we in onze eigen tijd, op onze eigen spelcomputers, thuis na het werk gaan uitproberen of we jongeren hiermee konden bereiken”, vervolgt de Almeerse wijkagent. “Via onze social media-kanalen nodigden we hen uit om met ons te gamen en het liep meteen storm. De vraag was veel groter dan de capaciteit die wij konden leveren.”

Mooie gesprekken

Politie Nederland zag de potentie en pakte het initiatief op. Er werd een pilot gestart waaraan meerdere eenheden in het land meedoen. “Op het politiebureau in Almere Stad is hiervoor een speciale game-room met Playstation ingericht”,vertelt Jansen. “We proberen van maandag tot en met donderdag rond 18.30 uur online te zijn. Tijdens het gamen kunnen jongeren via de chat of microfoon contact leggen met ons. Dit levert mooie gesprekken op. Veelal over alledaagse dingen, maar we gaan ook in op onderwerpen als sexting, eenzaamheid, geweld en pesten.”

Gepest op school

Als voorbeeld noemt de agent een jongetje dat gepest werd op school. “Hij leed hier erg onder en voelde zich niet gehoord door zijn ouders en de school. Hierdoor voelde hij zich heel eenzaam. We hadden dit jongetje apart kunnen nemen voor een 1-op-1 gesprek, maar kozen ervoor zijn probleem in de groep te bespreken. Het was heel mooi om te zien hoe de anderen met hem meeleefden en met adviezen en opbeurende woorden kwamen. Juist omdat dit vanuit leeftijdsgenoten kwam, voelde dit jongetje zich minder eenzaam. Hij voelde zich gehoord. Hij durfde wat meer uit zijn schulp te kruipen en is langzaam maar zeker stapjes aan het maken. Dat is echt goud, daar doen we dit voor.”

Preventieve werking

Tien Almeerse agenten houden zich bezig met de pilot. “Zo’n twee uur per week en gewoon onder diensttijd”, aldus Jansen. “In feite is dit hetzelfde als fysiek een potje voetballen met jongeren op een Cruijff Court. Ook dat doe ik regelmatig. Het is belangrijk om een band op te bouwen met de jongeren in de wijk. Als je zo’n jongere later tegenkomt tijdens een incident, bijvoorbeeld een vechtpartij, valt er veel beter mee te praten. Dat kan echt escalaties voorkomen.”

De insteek van het project is niet om criminaliteit op te sporen. “Er gaat vooral een sterke preventieve werking vanuit. We beantwoorden vragen, geven advies en horen wat er speelt en leeft onder jongeren. Ze zijn vaak verbaasd als ze horen dat wij met ze willen gamen. Hierdoor krijgen ze toch een ander beeld van de politie en zien ze ons niet als de boeman, die alleen komt ingrijpen wanneer er incidenten zijn. Wellicht inspireert dit hen om zelf ook de politieopleiding te gaan doen. We kunnen de komende jaren heel veel nieuwe mensen gebruiken, dus dat zou een mooie bijkomstigheid zijn.”

Drie populairste games

Voor de pilot is gekozen om de drie populairste online games onder jongeren te spelen: Fortnite, FIFA20 en Call of Duty. “Voor ons is het op de eerste plaats belangrijk om te zijn waar de jeugd is, ook al zijn dat spellen die als gewelddadig gezien kunnen worden, zoals Fortnite en Call of Duty. Er staan adviesleeftijden op deze spellen en ouders zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor wat hun kinderen spelen. Maar het biedt ons wel een hele mooi ingang om ook in gesprek te gaan over leeftijdsgrenzen en geweld in games.”

Meekijken via livestream

Op de dinsdagavond is er een speciale livestream via het online platform Twitch. “Jongeren kunnen dan meekijken als wij aan het gamen zijn. We hebben deze mogelijkheid toegevoegd omdat we helaas niet met alle jongeren kunnen gamen. Zo bieden we iedereen toch een mogelijkheid om erbij te zijn en met ons in contact te komen”, vertelt Jansen. “We nodigen ook af en toe een gast uit, waar jongeren ook vragen aan kunnen stellen. Zo hadden we hier laatst Remy Bonjasky en hebben we ook onze korpschef een keer een gameconsole in zijn hand gedrukt voor een partijtje FiFa. Hij is grandioos ingemaakt door twee jongetjes, maar de interactie was geweldig om te zien”, lacht de wijkagent.

Evaluatie

De pilot Gamen met de Politie loopt tot eind 2021 en zal daarna worden geëvalueerd. “Een student van de hogeschool is een onderzoek aan het uitvoeren naar het bereik en de waardering van dit project. Mijn verwachting is dat dit een blijvend wordt opgenomen in het takenpakket van de politie, omdat de vraag zo groot is. We zijn de pilot gestart met zes teams door heel Nederland en dat zijn er inmiddels al 21.” Ook wordt bekeken hoe andere partijen, zoals jeugdwerkers, hierin kunnen worden meegenomen. “Steeds meer organisaties zien de potentie van online gamen. Zo wordt ook steeds vaker gekeken hoe voorlichtings- en opleidingsprogramma’s kunnen worden vormgegeven in een game.”

Gamen met de politie?

Wie wil gamen met de politie kan het politieaccount Pol_Almere toevoegen in het spel. De spelmomenten worden aangekondigd op de Instagram-accounts van Politie Almere Buiten, Politie Almere Stad-Haven

en Stefan Jansen (wijkagent_digitaal_almere). Meekijken bij de livestream op dinsdagavond kan via politie_almere op Twitch.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto