Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Meer duidelijkheid gewenst over bomenkap Westerdreef

Wonen

HAVEN – Er moet een representatieve trekproef komen om de stabiliteit van de bomen langs de Westerdreef te testen. Ook moet de mening van bewoners pal naast de abelen worden gevraagd.

Dat is het advies dat de Bomencommissie geeft met betrekking tot de voorgenomen kap van de abelen langs de Westerdreef in Haven. Volgens het college zijn de bomen instabiel en daarom gevaarlijk voor de omgeving. Dat leidde tot veel weerstand. Ook trokken bewoners de beweegredenen van het college in twijfel: de bomen zouden nog in prima staat zijn.

Bomencommissie

Wethouder Hilde van Garderen had eerder dit jaar toegezegd de Bomencommissie haar licht over de bomen te laten schijnen. De Bomencommissie heeft het advies afgerond en is van mening dat er nog teveel onduidelijkheid is over de noodzaak van de kap. De commissie stelt daarom voor om een trekproef te doen om zo de stabiliteit van de bomen te testen, ook voor de komende jaren.

Daarnaast adviseert de Bomencommissie om de mening van de bewoners te vragen waar van hun huis of tuin aan de bewuste bomen grenzen.

Het college kan zich vinden in het advies van de Bomencommissie en onderschrijft de stelling dat de stem van direct aanwonenden, die naast de lusten ook de lasten dragen, zwaarder dient te wegen dan die van andere bewoners.

Trekproef

Ook zal het college een trekproef laten uitvoeren, zoals de Bomencommissie voorstelt. De resultaten daarvan zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar zijn. Parallel aan de trekproef wordt aan de direct aanwonenden gevraagd hoe ze denken over de abelen. ‘Als uit de trekproef blijkt dat de abelen onveilig zijn dan nemen wij de meningen van de bewoners mee bij het vervangingsplan’, laat het college weten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto