Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Patio in kerstsfeer is ‘elk jaar een feestje’

Algemeen

Door Marcel Beijer

TUSSEN DE VAARTEN – Misschien heeft ex-buurvrouw Ans Padt Damen wel van één ding spijt sinds ze uit de Herman Kruyderstraat in Tussen de Vaarten is verhuisd: de kerstpatio van haar buurman Ruud Martens. Elk jaar maakt de Almeerder een groots tafereel van zijn binnenplaats.

“Ik kreeg via Facebook een filmpje van mijn oude buurman”, zegt de oud-buurvrouw. “Deze man heeft wederom van zijn patio weer een sprookje van een kersttuin gemaakt waar menigeen jaloers op wordt. Het is echt prachtig.”

Martens neemt de complimenten in alle bescheidenheid aan. “Het is geweldig leuk om te doen. Ieder jaar pas ik het thema aan. Dit jaar is er een elfentuin. Er staan meer dan tachtig kerstbomen in en natuurlijk een kerststal. Ik ben niet zo’n fan van al die knipperende lichtjes in tuinen. Ik hou het rustig, met veel houten attributen.”

Martens raakte geïnspireerd door een wijk in Maastricht waar bewoners hun voortuinen in kerstsfeer brengen. “Daar werken ze het liefst met kerststalletjes. Ik kon het stalletje dat nu in mijn patio staat van een oudere man overnemen die er geen puf meer voor had. Het is een hobby, je volgt elkaar een beetje op Facebook en zo.”

Vier dagen

Het kost de Almeerder drie tot vier dagen om de patio in kerstsfeer te brengen. “Dan blijft het zo’n vijf weken staan en haal ik het naar binnen om te drogen. Half november komt het weer tevoorschijn. Maar al in april ga ik nadenken over een nieuw thema. Meestal vervang ik het oudste huisje dat ik heb en timmer ik een nieuwe. Dat doe ik meestal in de voortuin, dus veel mensen kennen me wel. Ze zijn dan nieuwsgierig wat ik ga maken.”

Buurtbewoners komen dezer dagen graag bij Martens langs om de patio te bekijken. “Nee, niet alleen kinderen, ook volwassenen. Het is elk jaar een feestje.”

De patio van Ruud Martens. ‘het is echt prachtig’, zegt zijn ex-buurvrouw. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto