Hilde van Garderen (VVD). (Foto: Almere DEZE WEEK)
Hilde van Garderen (VVD). (Foto: Almere DEZE WEEK)

Wethouder: ‘Twee derde Almeerders wil museum’ Raad ziet museum wel zitten

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – De meerderheid van de gemeenteraad ziet de komst van een kunstmuseum wel zitten. Dat bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Alleen de PVV is mordicus tegen. “Niet doen”, zei Toon van Dijk van die partij. “Het is weer zo’n megalomaan project ter meerdere eer en glorie van het college, een museum voor onbegrijpelijke en en ingewikkelde kunsten.”

“Wat moeten we met een kunstmuseum waarbij we door de lucht kunnen zweven?”, zei Van Dijk, “ dat doen we maar op de Kemphaan.” Van Dijk stelde verder dat negen van de tien Almeerders geen idee heeft van het museum. Wethouder Hilde van Garderen zei daarop dat twee derde van de Almeerders wel een museum wil en dat de helft van de Almeerders wel eens naar een museum gaat. Daarbij liet ze in het midden of die tweederde specifiek gevraagd was naar de plannen voor dit kunstmuseum.”

Financiën

Wel zeiden meerdere partijen dat er kritisch gekeken moet worden naar de financiën omdat de gereserveerde 13 miljoen euro niet voldoende zal zijn. “Hoe zit het met de co-financiering?”, vroeg GroenLinks, en “worden we niet verrast met extra kosten?”, wilde de PvdA weten. Ook de VVD noemde de eventuele risico’s, “die moeten wel vroegtijdig in kaart worden gebracht.”

Het CDA noemde het museum “niet megalomaan, maar ambitieus. En ja, ambities kunnen mislukken, maar grote ambities passen wel bij deze stad.”

Risico-analyse

Van Garderen wilde verder niet spreken van sponsoring van het museum maar van “financiering”. Ze maakte de vergelijking met de Hermitage in Amsterdam toen de dependance op het Floriadeterrein ter sprake kwam. “Die begonnen ook met een dependance, en kijk wat het nu geworden is.

De wethouder beloofde dat ze twee keer per jaar met een rapport over de voortgang van het museum zou komen. Ook komt er komend jaar een risico-analyse zodat er eventueel bijgestuurd kan worden. “Bij de presentatie van de businesscase gaan gemeenteraad en provincie bepalen of het het museum levensvatbaar is. Dan komt er een ja of nee tegen het museum”, aldus de wethouder.

Schets van de dependance van het kunstmuseum op Floriade. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto