Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nieuwe directeur Adriana Strating ziet veel potentie in Kunstlinie Almere Flevoland’KAF moet een plek in de stad worden waar mensen t

Algemeen

Door Petra Onderwater
ALMERE – Adriana Strating viel met haar neus in de boter toen zij in november aan de slag ging als de nieuwe directeur van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). “Er was van alles aan de gang”, vertelt zij. “Een nieuw gemeentelijk Cultuurplan in de maak, cultuurtafels die werden georganiseerd en de minister die op bezoek kwam. Geweldig om hier meteen bij betrokken te zijn.”


Strating woont zelf in Amsterdam, maar is goed bekend met de Flevopolder. “Ik heb in Lelystad gewoond, maar ook in Almere. Dat was nog in de tijd van theater de Metropole, voordat KAF bestond. Als ik over de Hollandse brug rijd, word ik nog steeds overvallen door dat gevoel van het nieuwe land. Lucht, wolken en water.” De uitdagingen die hier in deze nieuwe stad liggen, maakten deze baan voor haar zo interessant. “Almere is als new town uniek binnen Europa, maar daar is men zich in Nederland niet altijd van bewust. De maakbaarheid van de stad, om die woorden maar weer te gebruiken, biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Er is hier bovendien heel veel erfgoed in wording. Daar moet goed doordacht mee worden omgegaan. Bijvoorbeeld op het gebied van architectuur.”
Het gebouw van KAF vindt ze een prachtig ontwerp. “Het is een licht en open gebouw, met enorm veel potentie”, vindt Strating. “Het Japanse ontwerp wordt nog weleens kil genoemd, maar ik zie het als een blanco vel dat je vervolgens zelf kunt invullen.” Haar eigen kantoor kijkt uit over het Weerwater en het Lumièrepark. “De ligging van KAF is geweldig. Straks kijken we bovendien uit op de Floriade en ook dat biedt weer mogelijkheden. We gaan bekijken hoe we daar op in kunnen spelen, zodat we bezoekers van de Floriade ook deze kant op krijgen.”

Sentiment

Strating heeft vele jaren ervaring in diverse leidinggevende functies binnen de culturele sector. Zij is volgens de Raad van Bestuur van KAF de aangewezen persoon om de organisatie naar een volgende fase te leiden. “KAF is ontstaan vanuit de gemeentelijke opdracht om een culturele ‘hub’ te creëren, de zogenoemde Hectare Cultuur met verschillende kunstdisciplines onder één dak. Ik begrijp deze crossover gedachte heel goed, maar ik denk dat er meer moet gebeuren om het gewenste effect te krijgen. Aanvankelijk overheerste toch bij veel mensen het sentiment van de dingen die verdwenen waren door deze nieuwe organisatie. Zoals museum De Paviljoens, het architectuurcentrum Casla en ook de naam ‘Schouwburg Almere’. Maar er is wel een heel mooi cultuurcentrum voor teruggekomen. Naast theater hebben ook architectuur en beeldende kunst hier een plek gekregen en er is aandacht voor talentontwikkeling. Er gebeuren echt al mooie dingen.”
Pauzedrankje

KAF staat nu op het punt om een verdere professionaliseringsslag te maken, zegt Strating. “Hoe kunnen we nu echt een ontmoetingsplek in de stad worden? Hoe zorgen we voor genoeg diversiteit in ons aanbod én diversiteit in onze bezoekers? Willen we grotere exposities in onze Expo? Wat willen we met onze horeca, zodat we bezoekers goed kunnen bedienen zonder te concurreren met omliggende horecagelegenheden? We hebben bijvoorbeeld het gratis pauzedrankje weer ingevoerd, evenals de echte glazen, omdat we merkten dat bezoekers dat misten”, vertelt Strating.
Zij is deze eerste maanden vooral goed aan het kijken en luisteren naar wat er speelt en leeft, zowel binnen als buiten de organisatie. “We bespreken ook met de andere cultuuraanbieders in de stad hoe wel elkaar kunnen aanvullen en versterken. Cultuur is belangrijk voor de identiteit van de stad. Het is fijn dat we in Hilde van Garderen een gedreven cultuurwethouder hebben, die zich veel laat zien en die op een interactieve manier input verzamelt voor het nieuwe Cultuurplan. Goed dat er een plan voor de komende vier jaar komt, want dan kun je tenminste de lijnen voor de langere termijn gaan uitzetten.”
Waar Strating over een jaar wil zijn met de organisatie? “Laten we zeggen dat ik over jaar wil dat er in elk geval een goede visie ligt. Over een paar jaar hoop ik vervolgens te kunnen zeggen dat KAF echt een plek in de stad is waar mensen trots op zijn!”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto