Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almere loopt voorop in aansluiting vmbo – mbo

Algemeen

Door Robert Mienstra
ALMERE - De Almeerse vmbo-scholen en het MBO College Almere werken intensief samen. Daarmee loopt Almere voor op de landelijke ontwikkeling. Die samenwerking houdt in dat vmbo-leerlingen daadwerkelijk les krijgen op het MBO-college in Buiten.


“De pilot in de afdeling techniek is meer dan succesvol”, zegt Marijke Visser, manager Techniek en Technologie opleidingen van het MBO-college. “Vmbo-leerlingen krijgen hier les, schouder aan schouder met onze studenten en met professionele medewerkers van bedrijven.”
Op het vmbo kunnen leerlingen binnen een praktijkvak op de middelbare school keuzevakken kiezen. “Die keuzevakken worden op het mbo gegeven in blokken van tien weken”, legt Visser uit. ‘In de bovenbouw van de beroepsgerichte leerwegen en de gemengde leerweg op het vmbo kiezen de leerlingen één profiel dat zij aanvullen met beroepsgerichte keuzevakken. En juist die laatste volgen ze dus hier op het MBO-college. Onze faciliteiten zijn dusdanig professioneel dat de leerlingen hier leren in een omgeving die nauw aansluit bij die van het bedrijfsleven. De Almeerse bedrijven helpen ons alle nieuwe technieken in huis te halen die zij ook gebruiken. De leeromgeving sluit dus aan bij de dagelijkse praktijk van de professionals.”

Professionals


Maar niet alleen de professionele leeromgeving is een toegevoegde waarde voor de vmbo’ers. “Ze werken samen met de mbo-studenten en met professionals uit het bedrijfsleven. Ook die komen hier om zich bij te scholen. Wat wil je als leerling nog meer dat je het vak leert van iemand die in jouw vak al zijn brood verdient en de echte praktijk door en door kent”, legt Visser uit.
Na die tien weken doen de vmbo’ers ook examen in het vak. Dat telt weer mee voor het schoolexamen op de middelbare school.

Leerlijn


Inge Kirsten, projectleider keuzevak mbo en decaan van het Buitenhout College, ziet tal van voordelen in de samenwerking tussen het vmbo en mbo. “Hiermee realiseren we een doorlopende leerlijn van het vmbo naar het mbo. Op het vmbo krijgen de leerlingen natuurlijk van alles te leren over hun praktijkvak, ze krijgen er ook tal van algemene vaardigheden aangereikt. Die zijn essentieel om later in een bedrijf te kunnen functioneren. Hier op het MBO-college worden ze ondergedompeld in het echte vak. Er gaat hier een wereld voor ze open. Juist voor de motivatie om de praktijk in te gaan is dit essentieel. Leerlingen kiezen nu met overtuiging om een vak te leren in de techniek, economie, zorg of ICT. En die motivatie uit de praktijk nemen ze weer mee naar de middelbare school. Puur een win-win-situatie. Het vmbo heeft een oriënterende functie op de arbeidsmarkt, terwijl het mbo studenten kwalificeert voor de arbeidsmarkt.”

Doorstroming


De vakinhoud wordt door de vmbo- en mbo-leraren gezamenlijk vastgesteld. “De leraren van de middelbare school informeren de leraren van het mbo over de keuzevakken. Op het mbo wordt daar de lesinhoud aan toegevoegd. En zo is het cirkeltje rond”, zegt Visser, “zo creëren we een naadloze doorstroming van vmbo naar het mbo, iets waar al jaren behoefte aan was. Het resultaat is dat we samen praktijkmensen opleiden die goede vaardigheden bezitten én die goed zijn in hun vak. Voor hen prettig, maar ook voor de maatschappij. Die zit te springen om goede vaklui. En er is ook nog eens een prima boterham in te verdienen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto