Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Geld uitgeven is keuzes maken, voor jullie en voor regering’Minister van financiën geeft gastles op de Meergronden

Algemeen

Door Robert Mienstra
HAVEN - “Wat doet de minister van financiën?”, vraagt minister Wobke Hoekstra (CDA) van Financiën als hij een gastles geeft aan mavo-3 van de Meergronden. “Hij is de baas van het geld”, antwoordt een van de leerlingen. “Waar ga je later je meeste geld aan uitgeven?”, vervolgt de minister. “Aan belastingen”, is het prompte antwoord.


Hoekstra laat een gulle lach zien bij dit antwoord. Om meteen een bruggetje te maken naar de financiële huishouding van de leerlingen zelf.
“Hoeveel geld hebben jullie per week te besteden? Vraagt hij.
Twee leerlingen hebben tussen de nul en vijf euro, vijf hebben tussen de vijf en tien euro en elf heeft meer dan vijftien euro per week te besteden.
“Waar gaat dat geld aan op?’, is de vervolgvraag. Dat blijkt vooral aan eten te zijn zoals chips en Turkse pizza’s. De mobiele telefoon van de meeste leerlingen wordt door de ouders gefinancierd.
De minister gaat in op de keuzes die de leerlingen moeten maken bij het uitgeven van hun geld. Sparen voor kleding of toch meteen die game kopen?
“En dat is nu precies hetzelfde waar we in het kabinet voor staan”, zeg hij. “We willen heel veel uitgeven, maar dat kan natuurlijk niet. De ministers moeten eerst sparen en kiezen waar het geld naar toe gaat. Precies hetzelfde als bij jullie.”

Zorg

“Waar gaat later jullie geld aan op?” Dat weten de leerlingen wel. Belastingen, vaste lasten, BTW, kinderen en ‘je vrouw’, lacht een jongen.
“Prima”, lacht Hoekstra, “en van wat je overhoudt, daar kan je leuke dingen van doen.”
Hij legt uit wat hij met het belastinggeld doet. Een van de grootste posten is de Zorg. Dat vinden de leerlingen ook wel terecht. “Defensie krijgt veel minder”, legt de minister uit. “Maar er moet ook belastinggeld naar het onderwijs.” Een paar leerlingen vinden dat de leraren daar echt niet meer van hoeven te krijgen. De minister ziet er de humor wel van in.
De slotvraag was: “Wat zouden jullie doen als je minister van Financiën zou zijn?” De staatsschuld aflossen wordt als optie genoemd door de leerlingen, maar toch ook meer geld in de zorg.”
Hoekstra gaf de gastles in het kader van de financiële educatie op scholen. “Ik doe dat een keer per maand”, zegt hij. “Het is belangrijk dat de jeugd zich er bewust van wordt hoe ze met geld om gaat. En natuurlijk dat ze ook een beetje leren hoe het bij de overheid toegaat.” Hoekstra kweet zijn taak met verve. Anderhalf uur wist hij de leerlingen van economiedocent Dennis Zoomers te boeien.
Wethouder

Wethouder Jerzy Soetekouw (PvdA) keerde ook in de schoolbanken terug en volgde de les met belangstelling. “Jongeren moeten geholpen en begeleid worden om bewust met geld om te gaan”, zei hij. “Ik ga mijn best doen om allerlei partijen zoals banken en scholen aan tafel te krijgen om te kijken of we gezamenlijk de jongeren kunnen leren hoe ze met geld moeten omgaan. Zeker in het kader van voorkomen van schulden en van armoedebestrijding is dat belangrijk.” Geïnspireerd door de minister gaf Soetekouw aan ook scholen te gaan bezoeken. “Schulden voorkomen en armoede tegengaan, dat moet je op jonge leeftijd leren.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto