Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Hogeschool Windesheim Flevoland heeft regiofunctie

Algemeen

ALMERE – Hogeschool Windesheim Flevoland in Almere groeit fors. In 2000 begonnen er 600 studenten hun opleiding. Nu staat de teller op 2700 studenten. Er werken 200 medewerkers. “De Hogeschool gaat groeien naar ruim 4000 studenten over ongeveer 8 jaar. En dat betekent nog steeds kleinschaligheid die aantrekkelijk is voor studenten”, vertelt directeur Rien Komen. “We hebben kleine groepen, ongeveer 1 docent op 23 studenten.”


Het aantal opleidingen op Windesheim Flevoland gaat de komende jaren uitbreiden net als het marktaandeel. “Er komen steeds meer studenten uit Almere en Lelystad. Maar ook kiest een toenemend aantal studenten uit Amsterdam en ’t Gooi voor ons”, vertelt Rien Komen. “Daar heeft ook mee te maken dat we de studenten persoonlijk begeleiden en zo goed kennen. Studenten vinden dat prettig.”
Windesheim positioneert zich dichtbij. “Dat betekent dichtbij in Flevoland. Daarmee willen we jongeren in de regio opleidingskansen bieden en daarmee ook het talent vasthouden voor Flevoland. Dat heeft positieve effecten op het bedrijfsleven. Dat krijgt goed opgeleide werknemers uit de eigen regio”, zegt Komen.
Windesheim Flevoland besteedt in het eerste jaar veel aandacht voor leren studeren. “Dat maakt de overgang van de middelbare school en mbo naar de Hogeschool makkelijker voor de studenten”, vertelt Komen. “Dit samen met de persoonlijke aandacht zorgt er voor dat de populariteit van de school fors groeit. Onze naamsbekendheid neemt daardoor ook ieder jaar toe”

Nieuwe opleidingen


Als nieuwe opleidingen lanceert Windesheim Flevoland de Associate Degree (AD) opleidingen. “MBO is niveau 4, Bachelor is niveau 6. AD is niveau 5, een tweejarige opleiding”, legt Komen uit. “Dat is met name aantrekkelijk voor jongeren die aanhikken tegen 4 jaar studeren na de middelbare school of het MBO. Een AD is te overzien. Na die opleiding kunnen de studenten gaan werken, en als ze het studielicht hebben gezien, dan kunnen ze hier doorgaan voor hun bachelor. Op dit moment bestaan er vier AD-opleidingen: Ondernemen, Office management, Bouwkunde en Software Development. Daar komen nog Commerciële Economie (we verwachten in september te kunnen starten), Engineering, Social Work en wellicht Bedrijfsadministratie bij, plus nog een AD gericht op pedagogisch medewerker voor het jonge kind. Het zijn mooie kop-opleidingen op het MBO.”

Comakerships


“Voor alle opleidingen zijn Comakerships belangrijk”, zegt Komen, “Elke student doet opdrachten voor en met instellingen en bedrijven. Dat zijn echte vraagstukken waar bedrijven mee worstelen. Studenten onderzoeken die en proberen ze op te lossen. Ze zorgen voor een product waar het bedrijfsleven iets aan heeft. De studenten bouwen daardoor een CV op, beginnen er soms een eigen onderneming mee en bedrijven hebben jonge creatieve mensen erbij die vaak heel stimulerend zijn. Voor docenten is het ook goed, want die komen dan ook weer in aanraking met het bedrijfsleven en dat heeft positief effect op hun lesgeven.”
Het grote aantal studenten van Windesheim Flevoland zorgt voor levendigheid in de stad. “Dat is goed voor het centrum”, zegt Komen, “maar het is wel een wisselwerking. Studenten komen hier graag studeren als de stad levendig is. Ik ben dan ook groot voorstander van de studentenverenigingen die echt actief zijn.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto