Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Landschapsbeheer: Stop de reuzenbalsemien

Algemeen

ALMERE - Op allerlei plekken staat op dit moment de reuzenbalsemien volop in bloei. Deze plantensoort rukt steeds verder in Flevoland op en kan gemakkelijk manshoog worden. Landschapbeheer Flevoland roept bewoners op deze woekeraar direct te verwijderen.


De Reuzenbalsemien valt op door zijn grote symmetrische rood, roze tot paars kleurende bloemen. De plant is een exoot die zich snel uit kan breiden en inheemse plantensoorten daarbij kan overwoekeren. Landschapsbeheer Flevoland wil dat voorkomen en vraagt bewoners door te geven wanneer deze woekeraar gezien is.
De reuzenbalsemien is nu goed te vinden omdat de plant in bloei staat met mooie, grote bloemen. Sinds de vorige eeuw vestigt de plant zich spontaan langs waterkanten en vochtige bodems, bij voorkeur op beschaduwde plaatsen, bijvoorbeeld in ruigten met hoge brandnetels. Door tijdig actie te ondernemen kan de reuzenbalsemien gestopt worden, zo meldt Landschapsbeheer.
De reuzenbalsemien is goed te herkennen. Als de balsemien in bloei staat, heeft hij roodpaarse tot roze bloemen. De tot twee meter hoge planten hebben stevige en vlezige, veel vocht bevattende stengels met verdikte knopen. Van bovenaf lijken de bladeren aan de stengel wel zespuntige sterren. Het zaad wordt door de plant weggeslingerd, vandaar dat de plant de bijnaam ‘springzaad’ heeft. Hierdoor verspreidt deze exoot zich ook zo makkelijk.
Als de plant nog niet ‘in het zaad’ staat, is hij eenvoudig te verwijderen door de plant onderaan bij de stengel rustig en geleidelijk uit de bodem te trekken. De wortels mogen hierbij niet achterblijven.
Wie waarnemingen van deze plant door wil geven, kan dat doen door een mail te sturen naar kemenade@landschapsbeheer.net. Bij de waarneming is de soort, het aantal en de locatie (coördinaten) van belang.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto