Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld temidden van de gedecoreerden. (Foto: Lex van Beers)
Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld temidden van de gedecoreerden. (Foto: Lex van Beers) lex beers

Koninklijke onderscheidingen uitgereikt op Floriade Expo

Algemeen

ALMERE – De traditionele Lintjesregen rond Koningsdag vond dit jaar plaats op de Floriade Expo. In het conferentie paviljoen reikte waarnemend burgemeester Ank Bijleveld dinsdagochtend de koninklijke onderscheidingen uit. Zij nam ruim de tijd om alle gedecoreerden tijdens haar speech in het zonnetje te zetten. 

De onderscheidingen gingen naar Agnes Honcoop, Bep van Heuveln-Biesheuvel, Dirk-Jan Rozema, Klazien en Pieter ter Veen, Frans Bollen, Henk Sloot, Ite Oosterhoff, Johan de Graaf, Klaas Huttenga, Meindert Eijenstein, Quito Nicolaas en Ralf Pans.

Agnes Honcoop (72), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1987 begon Agnes Honcoop met haar vrijwilligerswerk bij Duikvereniging Narwal in Almere. Zij was medeoprichter van de vereniging en bleef daarna vrijwilliger als lid en voorzitter. Ook was zij van  1990 tot 2010 vrijwilliger bij de Atletiekvereniging Almere ’81, als assistent-trainer, jurylid, kantinejuffrouw en zij was 20 jaar betrokken bij de triatlon Almere. Als vrijwilliger zet zij zich ook in voor de Fiets-, Race- en Tourclub Almere.

Bep van Heuveln-Biesheuvel (71), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Deze Almeerse zet zich al sinds 1997 als vrijwilliger in bij Zwemsportvereniging De Aalscholver in Almere, waar haar drie zonen lid van waren. Van 2011 tot 2018 was zij ook coördinator van het zwemmen binnen de International Youth Games.

Dirk-Jan Rozema (75), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Als archivaris en penningmeester van de Stichting Historisch Museum levert Dirk-Jan Rozema een belangrijke bijdrage aan het behoud en digitaliseren van het historisch materiaal dat wordt bewaard in Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Verder is hij nauw betrokken bij activiteiten voor de donateurs van de stichting. Ook schreef hij een boek over de 90-jarige geschiedenis van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, dat in 2009 uitkwam. Sinds 1975 is hij ook vrijwilliger van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaarttechniek, de NVvL.

Klazien (71) en Pieter ter Veen (75), Lid en Ridder  in de Orde van Oranje Nassau
In 2010 verhuisden het echtpaar Ter Veen naar Almere Poort. Onder de noemer ‘De Schone Poort gaf gepensioneerd predikant Pieter ter Veen op creatieve wijze vorm aan ‘kerk-zijn’ in dit nieuwe stadsdeel. In de begintijd was daar nog de ‘kerk op wielen’, een verbouwde SRV wagen, daarna een ruimte in het buurthuis en uiteindelijk werd in 2020 een zelfvoorzienende Tiny Church gebouwd. Veel vrijwilligers, hebben daar hun schouders onder gezet. Het echtpaar is ook betrokken bij de Protestantse gemeente Almere. Pieter maakt zich onder andere sterk voor een intensievere band tussen de verschillende geloofsgemeenschappen binnen de protestantse gemeente van Almere. Zijn vrouw heeft de diaconale taak van de Schone Poort op zich genomen en verzorgt voedselpakketten voor de minima en regelt de samenwerking met het Voedsel Loket Almere. Daarnaast zet zij zich in voor veel groenprojecten in Almere-Poort en helpt zij mensen met de Nederlandse taal en met fietsles.

Frans Bollen (74), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Frans Bollen werkte van 1975 tot 1978 als tropenarts in Tanzania, maar van 1980 tot 2013 was hij huisarts in Almere. In die begintijd moest er naast het dagelijkse huisartsenwerk veel opgebouwd worden in Almere. Bollen werd centrummanager van gezondheidscentrum Oost en zocht actief de samenwerking met GGD Flevoland en ziekenhuizen in de buurt. Ook werd hij voorzitter van de lokale diabetesgroep en begeleidde de omvorming van de gemeentelijke gezondheidscentra tot zelfstandige privaatrechtelijke zorginstellingen. Veel vrije uurtjes besteedde hij aan het opzetten van de plaatselijke huisartsenvereniging Almere binnen de Landelijke huisartsenvereniging. Als SCEN-arts (voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland) geeft hij nog steeds advies en feedback aan huisartsen en tot vorig jaar was hij tevens bestuurslid van Hospice Almere.

Henk Sloot (68), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Henk  Sloot is al bijna twintig jaar een van de vrijwilligers bij het Oecumenisch Kerkcentrum Goede Rede. Als beheerder is hij verantwoordelijk voor onderhoud en vernieuwing van alle elektrische installaties als verlichting, audio, ventilatie en ICT.  Hij nam ook het initiatief voor acties gericht op energiebesparing en verduurzaming. Vanaf 2014 is hij tevens voorzitter van de Zonnebloem Almere Haven en medeorganisator van dagactiviteiten en vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook zet hij zich als vrijwilliger bij de smederij in voor de  Stichting Erfgoedpark Batavialand.

Ite Oosterhoff (70), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Ite Oosterhof is al meer dan 35 jaar betrokken bij de Vrije Evangelische Gemeente, de VEG. Eerst in Bussum, later in Almere. Bij de VEG is hij voorzitter van de oudstenraad, regelt sprekers voor de zondagdienst en organiseert de bidstond en de bijbelkring. Ook zette hij een maandelijkse maaltijdenfestiviteit op voor onder andere mensen met een beperking uit de wijk. Na de adoptie van twee dochters uit Sri Lanka richtte hij samen met vrienden de Stichting Sharety op, die projecten in Sri Lanka realiseert. Sinds 2000 is hij voorzitter van het bestuur van de stichting, die geheel uit vrijwilligers bestaat. Ook bij de Stichting Poort Sociaal Almere is de heer Oosterhoff vanaf het eerste uur betrokken en hij steekt ook bij de Voedselbank Huizen en Voedselloket Almere de handen uit de mouwen.

Johan de Graaf (52), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Johan de Graaf legt een onvermoeibare inzet voor de gezondheid voor Nederlandse en Europese patiënten aan de dag. Dit ondanks zijn eigen chronische ziekte en het feit dat hij als alleenstaande vader een puberdochter opvoedt De Graaf zet zich vanaf 2012 in voor de Nederlandse Hypofyse Stichting en levert een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar Hypofyseaandoeningen en behandelmethoden. Daarnaast is de Almeerder lid van de Adviesraad van Ervaringsdeskundigen van de Hersenstichting.

Klaas Huttenga (78), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Klaas Huttenga is al meer dan 40 jaar als vrijwilliger, inspirator, organisator en bestuurslid actief bent binnen diverse organisaties in Almere, waaronder de Fiets Race Toerclub Almere, FRTCA. Hij introduceerde het mountainbiken op basisscholen in Almere met als gevolg dat de MTB-afdeling snel groeide. Ook nam hij het initiatief om in Almere MTB-parcoursen te realiseren. Er ligt nu een netwerk van MTB-routes en een MTB parcours op de voormalige vuilstort Braambergen. Huttenga was in 2017 oprichter van de Stichting MTB & More en is daar nog steeds bestuurslid.

Meindert Eijgenstein (67), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Meindert Eijgenstein behoort tot de eerste duizend inwoners van onze stad en zet zich al jaren in voor het speciaal onderwijs in Almere. Hij speelde een actieve rol in de opbouw van de stad en de ontwikkeling van het onderwijs. Als  schooldirecteur van het Kompas in Almere Buiten  voerde hij in de jaren ’80 diverse vernieuwingen door, zoals het werken met open lokalen zonder deuren. In de jaren ‘90 leverde hij een belangrijke bijdrage door speciaal basisonderwijs te organiseren binnen Almere. Hij was grondlegger van de Stichting OPOA, Oecumenisch Primair Onderwijs Almere en legde samen met andere schoolbesturen de basis voor het passend onderwijs. In 2002 richtte Eijgenstein de Stichting Gewoon Anders op voor kinderen met bijzondere onderwijsbehoeften. In hij zijn loopbaan af met de oprichting De Verwondering in Nobelhorst: de eerste 100% ecologische school in Nederland.

Quito Nicolaas (66), Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Quito Nicolaas kwam als 17-jarige vanuit Aruba naar Nederland om politicologie en rechten te studeren. Ruim 20 jaar later droeg hij zijn gedicht ‘Litteken’ voor tijdens de onthulling van het Slavernijmonument in Amsterdam. Deze literaire duizendpoot vierde in 2020 zijn 40-jarige jubileum als schrijver, dichter, essayist en boekenrecensent. Met zijn werk is hij ook een pleitbezorger voor het behoud van de Papiamentse taal. Zijn gedichten hebben vaak een maatschappijkritische lading, zoals ‘Un pueblo’ over Srebrenica en het gedicht ‘Kabsa’ over de vrijlating van Nelson Mandela.

Ralf Pans (70), Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Toen Ralf Pans in 1994 aantrad als burgemeester van Almere bevond de gemeente zich in een roerige bestuurlijke situatie. Hij slaagde erin om intern het vertrouwen te herstellen en werd bij zijn afscheid in 1998 ereburger van Almere. Hij werd secretaris-generaal van het ministerie Verkeer en Waterstaat en daarna was hij 11 jaar voorzitter van de directieraad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In 2012 accepteerde hij de functie van staatsraad in de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, waar hij onlangs afscheid nam. Naast zijn werk had Pans ook tijd voor maatschappelijke nevenactiviteiten, waaronder: Bestuurslid van het Nederlands Philharmonisch Orkest, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Coloriet in Lelystad, voorzitter van de Raad van Advies van de Golfclub Almeerderhout en momenteel is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Almeerse Scholen Groep.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto