Het pand van restaurant Onderweg kan als verloren worden beschouwd. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het pand van restaurant Onderweg kan als verloren worden beschouwd. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Eigenaar restaurant Onderweg verslagen na brand

Algemeen

ALMERE – Eigenaar Yu Chou van restaurant Onderweg heeft daags na de grote brand van zijn pand langs de A6 nog altijd het idee in een slechte film terecht gekomen te zijn. “Maar gelukkig waren er geen mensen meer in het restaurant. Dat besefte ik me later. Daar had je toch echt niet aan moeten denken.”

Door Marcel Beijer

Zijn eigen vrouw bijvoorbeeld had de gewoonte om in de bijkeuken van het restaurant voorbereidingen te treffen voor de volgende dag. Dit keer hadden we na sluiting van de zaak om 22.00 alles snel afgeruimd omdat we onze jongste zoon terug naar Amsterdam wilden rijden. Die woont daar, maar had die dag in het restaurant geholpen. Dat is achteraf een geluk geweest.”
Toen Chou de Gaasperdammertunnel inreed kreeg hij een telefoontje van een medewerker dat zijn hele pand in lichterlaaie stond. “Je kan dat eerst eigenlijk niet geloven. Maar toen ik de tunnel uitreed zijn we direct omgekeerd.”

Hitte

Toen Chou bij zijn restaurant arriveerde was de omgeving al volledig afgesloten en werd hij aanvankelijk tegengehouden. “Toen ik vertelde dat ik de eigenaar was, mocht ik uiteraard wel het terrein op. Ik herinner me vooral de enorme hitte. De eerste verdieping was al niet meer te zien door de vlammen. Ik bleef rustig. Bizar natuurlijk. De brandweer vroeg toen of ik wel besefte wat er voor mijn ogen gebeurde. Pas later drong het werkelijk tot me door en kwamen de emoties: het is verschrikkelijk om dat afgebrande pand te zien waar je ziel en zaligheid in zit, maar tegelijkertijd besef ik dat we aan een ramp zijn ontsnapt, omdat er niemand meer in het pand was.”

Oorzaak

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, weet Chou niet. “Ik ben geen expert en ik heb inmiddels begrepen dat het lastig zal zijn om de oorzaak te achterhalen omdat de brand zo verwoestend is geweest. Misschien dat de hitte van de laatste weken ermee te maken heeft. Het was warm in het pand. Je moet dat vergelijken met snikhete een auto die in de zon heeft gestaan. Net als een auto had ook ons pand veel ramen. In het weekend van de brand was het juist iets koeler geworden en hebben we flink geventileerd. Maar de vriezers hadden bijvoorbeeld grote moeite om op temperatuur te blijven. Dat zou een oorzaak kunnen zijn. In ieder geval weet ik zeker dat ik de gastoevoer had afgesloten. Dat doe ik namelijk altijd als ik het pand verlaat.“

Toekomst

Voor Chou is het nog te vroeg om over de toekomst na te denken. “Ik ben nu 56 jaar. Bij toeval ben ik destijds in de horeca gerold en heb het 27 jaar met heel veel plezier en liefde gedaan, waarvan 10 jaar dit restaurant Onderweg. We waren zo trots op wat we bereikt hadden. De laatste tijd werd het lastiger. Door de verbreding van de A6 waren we niet echt een wegrestaurant meer, want de oprit was naar bijna twee kilometer verderop verplaatst. Ik weet niet of het op dezelfde plek nog rendabel is om een restaurant met dit concept opnieuw te starten. Het is ook nog te vers, we moeten dit eerst verwerken.”

Dank

Na de brand kreeg de familie Chou enorm veel steunbetuigingen, uit het hele land. “We waren natuurlijk een wegrestaurant, mensen kwamen van overal. Maar ook uit Almere. Sommigen klanten kwamen hier al tien jaar. Hun kinderen leerden in ons restaurant kennismaken met verschillende wereldkeukens. Namens iedereen wil ik al deze mensen hartelijk bedanken voor hun steun en klandizie.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto