De hal is bijna twee keer zo groot en het kunstwerk van Peer Veneman is gerestaureerd. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De hal is bijna twee keer zo groot en het kunstwerk van Peer Veneman is gerestaureerd. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Goede beoordelingen voor vernieuwd station Almere Centrum

Algemeen

ALMERE - De verbouwing van station Almere Centrum en de omliggende pleinen is afgerond. Donderdag werd de grote operatie feestelijk afgerond waarbij volgens manager Erwin de Boer ‘elke steen onder handen is genomen’ en het feitelijk om een complete verbouwing gaat.

Het station is een modern knooppunt geworden, waar trein, bus en fiets samenkomen. Na een intensieve bouwperiode, die een jaar langer duurde dan verwacht, is de verbouwing afgerond en klaar voor de toekomst waarin een sterke groei van het aantal reizigers wordt verwacht. 

Ruimer 

De stationshal heeft een moderne uitstraling gekregen, is qua oppervlakte bijna verdubbeld en heeft een mozaïekvloer gekregen. Deze vloer loopt naadloos door naar de openbare ruimte buiten het station. Beide liften in de stationshal zijn vernieuwd en van doorzichtig glas gemaakt wat bijdraagt aan een groot ruimtelijk en veilig gevoel.  Ook het winkelaanbod is uitgebreid. De stationspiano en ook het kunstwerk van Peer Veneman is, na een restauratie, weer teruggeplaatst. 

Perrons 

De perrons zijn heringericht en voorzien van nieuw meubilair zodoende dat er meer ruimte voor de reiziger is. Boven de perrons zijn de perronkappen volledig gerenoveerd en is al het glaswerk vervangen met glas waar grotendeels zonnecellen in zijn verwerkt. Het buizenframe is voorzien van een frisse rode verflaag en op het dak zijn bijna 1200 zonnepanelen geplaatst. Het energieverbruik is flink omlaag gebracht en er wordt nu zelf duurzame energie opgewekt. 

Busstation

Het busstation, wat een ‘donker gat’ was is voorzien van lichtbakken en het grijze beton is wit geschilderd, of wit betegeld wat ook moet bijdragen aan een veiliger gevoel. Bekend was al dat de fietsenstallingen zijn uitgebreid en verbeterd.  NS verzorgt in opdracht van de gemeente Almere de exploitatie van beide stallingen. Reizigers kunnen hun fiets de eerste 24 uur gratis stallen. 

Resultaat

De verbouwing van station Almere Centrum zorgt al direct voor resultaat. Het station krijgt dit jaar een gemiddelde beoordeling van reizigers van een 6,8, ook al was de verbouwing nog niet afgerond. Vorig jaar was dat nog een 6,1. Daarmee is het station de grootste stijger van de provincie Flevoland.  

Het donkere gat van het busstation is vriendelijker met veel wit en licht (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto