Het tiende stadsgesprek in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)
Het tiende stadsgesprek in Casa Casla. (Foto: aangeleverd)

Inwoners bij stadsgesprek: Eerst de wijken en geen grootheidswaanzin

Algemeen

ALMERE – De inwoners die deelnamen aan het tiende stadsgesprek willen vooral dat er gewerkt wordt aan het onderhoud van de buurten en wijken en aan verbinding. Op grote projecten voor heel Almere zaten ze niet te wachten. Enerzijds waren de bewoners tevreden met de stad, anderzijds kwamen er tientallen ideeën naar voren om juist de wijken en buurten leefbaarder te maken.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

De ideeën waren onder te verdelen in een aantal thema’s: groenonderhoud, parkeren, verkeersveiligheid, de verbinding tussen bewoners onderling in de wijk, ontmoetingsplekken in de buurt, maar ook ergernis over vuilnis op straat.

Bankjes

Bewoners zien zeker kansen voor een fijne stad als ontmoetingsplekken in de wijken worden onderhouden. “Bij ons in de wijk staat het onkruid zo hoog, dat je de bankjes waar we lekker zouden kunnen zitten niet eens meer te zien zijn”, stelde een inwoner, “Laten we gewoon beginnen met goed onderhoud en nieuwe ontmoetingsplekken door bijvoorbeeld picknicktafels neerzetten.”

Verbinding

“Verbinding kan er zeker komen als er meer kleine speciaalzaken in de stad komen”, zei een van de deelnemers, “niet alleen maar van die – steeds dezelfde – ketens.” Het woord ‘verbinding’ viel ook bij het onderwerp kunst en cultuur. Juist in de wijken kunnen broedplaatsen daarvoor zorgen: “kunst verlevendigt en verbindt in de wijken.” Als voorbeeld werden de afbeeldingen van dieren genoemd op de flats bij de Harderwijkoever: “Je wordt er helemaal vrolijk van, zeker met alle bloeiende planten die er nu langs het fietspad staan. Dat moet veel meer gebeuren in de wijken.”
Een idee was om de brandweerkazerne Markerkant op termijn – als de Oekraïense vluchtelingen daar weer weg zijn – om te bouwen tot zo’n broedplaats die kan doorgroeien tot Kunstmuseum. Daarnaast kwam het idee om onder de hoogspanningsmasten plek te maken voor stadslandbouw: “we hebben daar kilometers grond die er goed voor te gebruiken is.”

Geen grootheidswaanzin

Al met al was de conclusie van het stadsgesprek dat Almere niet aan grootheidswaanzin moet doen. “De stad moet op natuurlijke wijze groeien, je moet wel mee, maar waarom niet wat kleinschaliger en de leefomgeving beter maken en aanpakken. Blijf dicht bij huis.”
Bewoners zijn zeker te porren om samen met de gemeente de verbinding in de wijk op te pakken. Maar ze willen ook ondersteuning: “In Filmwijk ruimen we samen met de buren regelmatig de boel op. Veel dingen zijn samen op te lossen.” Meerdere bewoners sloten zich daarbij aan met de bereidheid de handen uit de mouwen te willen steken.

Basis

De aanwezige politici konden zich wel vinden in de inbreng van de inwoners. Jürgen Morgenstond, raadslid voor de VVD, vatte het kernachtig samen: “Ik hoorde vanavond mooie dingen. We moeten de basis op orde hebben in de stad.”
Spencer Alberg van D66 sloot zich hierbij aan: “Het groen in de buurt heeft aandacht nodig, het gaat om de kleinere dingen zoals onderhoud, verlichting. En het idee voor de brandweerkazerne is zeker interessant.”
Een aantal politici en aanwezige ambtenaren schreven flink mee op de avond. “Ik heb hier veel opgehaald”, stelde een gemeente-ambtenaar na afloop tevreden.

Elfde stadsgesprek

Dinsdag 7 maart
Thema: Omstreden plannen, onderschatte burgers.
Locatie: Casa Casla, Weerwaterplein 3 (bij Deventerpad)
Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur
Gratis aanmelden: info@casacasla.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto