Esther Hagelaar, GroenLinks. (Archieffoto: aangeleverd)
Esther Hagelaar, GroenLinks. (Archieffoto: aangeleverd)

GoenLinks: ‘Afvinklijst WMO levert geen maatwerk’

Algemeen

Bezwaar tegen indicatie blijkt wel degelijk mogelijk

ALMERE - Vanaf 1 januari geldt de nieuwe verordening Wmo. Hierin staat dat inwoners recht hebben op een indicatie waarbij duidelijk is hoeveel uren hulp ze krijgen. Dit geldt voor alle nieuwe aanvragen maar ook voor alle lopende indicaties. Dit betekent dat alle inwoners met een lopende indicatie een herindicatie krijgen.

Esther Hagelaar van GroenLinks stelde tijdens de gemeenteraad van afgelopen donderdag dat er in 2022 een handreiking urenindicatie is ontwikkeld. ‘De handreiking dient echter pas gebruikt te worden na het keukentafelgesprek en de bepaling van het traject. Daarbij is de handreiking nog geen officieel beleid, is deze nog in ontwikkeling en wordt nog onderzocht door het college of de handreiking door een onafhankelijke partij onderzocht kan worden’, stelde GroenLinks.

Geen maatwerk

Hagelaar had echter begrepen dat de handreiking wel degelijk gebruikt wordt. Niet als controlemiddel achteraf maar als ‘afvinklijst’ bij het bepalen van het aantal toe te kennen uren. GroenLinks stelt dat er daarbij geen sprake van maatwerk, er wordt niet gekeken wat iedere zorgvrager individueel nodig heeft. ‘Er wordt de betrokkenen geen mogelijkheid tot bezwaar geboden.’

Bezwaar mogelijk

“Het klopt dat de handreiking niet tot een passend maatwerk heeft geleid”, zei wethouder Jesse Luijendijk. “Niet bekend is hoeveel indicaties dit betreft. We zijn actief met aanbieders in gesprek. Met de foutieve indicaties gaan we aan de slag, het is inderdaad de opdracht om maatwerk te leveren. We gaan erop wijzen dat er mogelijkheden zijn tot bezwaar tegen de afgegeven indicatie. We zullen optimaal flexibel zijn. We gaan kritisch kijken naar de communicatie en in gesprek gaan met de Wmo-consulenten. Het is een leerproces.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto