Drooggevallen polder met het werkeiland en gemaal. (Foto Bart Hofmeester / Aerocamera 1968, collectie Stadsarchief Almere)
Drooggevallen polder met het werkeiland en gemaal. (Foto Bart Hofmeester / Aerocamera 1968, collectie Stadsarchief Almere)

55 jaar droge voeten in Almere

Algemeen

ALMERE - Het was gisteren 23 mei precies 55 jaar geleden dat de polder Zuidelijk Flevoland droog viel. Een bijzondere dag die we in Almere (tot nu toe) niet vierden. Stadsarchief Almere koos deze foto van de drooggevallen polder met het gemaal De Blocq van Kuffeler als foto van de maand, een serie over de geschiedenis van Almere.

Na het sluiten van de 70-kilometer lange dijk om Zuidelijk Flevoland, in oktober 1967, pompte het gemaal De Blocq van Kuffeler in iets meer dan 7 maanden al het water het IJsselmeer in. De droogmakerij (polder) viel in mei 1968 droog. Op zo’n 4 meter onder het waterpeil van het IJsselmeer kwam 43.000 hectare voormalige zeebodem in zicht. Op dit nieuwe land werden de steden Almere en Zeewolde aangelegd.

Filmpjes

Op de website van Stadsarchief Almere is de foto beter te bekijken. Daar staan ook twee filmpjes van het Polygoonjournaal uit 1968 geplaatst met meer beelden van het droogvallen van Zuidelijk Flevoland.
Voor de filmpjes: https://stadsarchief.almere.nl/ontdek/foto-van-de-maand/mei-2023-droogvallen-van-de-polder

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto