Protesterende Almeerders genoten op de A12 van Beethoven. (Foto: aangeleverd)
Protesterende Almeerders genoten op de A12 van Beethoven. (Foto: aangeleverd)

Almeerse rebellen spelen Beethoven op de A12

Algemeen

ALMERE - Ook Almeerders waren zaterdag vertegenwoordigd op de A12 bij de demonstratie van Extinction Rebellion tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. Op het wegdek in Den Haag brachten zij Beethoven ten gehore.

Zeker 6000 mensen demonstreerden op en naast de A12 voor een direct einde aan fossiele subsidies. Daarvan waren zeker dertig rebellen uit Almere afkomstig (naast Almeerders die niet direct bij XR Almere zijn aangesloten). Vier Almeerders zetten hun muzikale talent in voor het XR-orkest. 

Met de contrabas in de trein 

Karlijn, Ronja, Wim en Marien maakten de treinreis naar Den Haag met hun muziekinstrumenten. Dat viel niet altijd mee, want een contrabas is groot en een viool is kwetsbaar. Toch vonden ze het belangrijk om samen met andere rebellen het tweede deel van de Zevende Symfonie van Beethoven te spelen. 

Verbeeldingskracht

Het was opvallend stil toen het orkest dit ontroerende stuk begon te spelen. Beethoven was nagenoeg doof toen hij dit stuk schreef, maar toch was hij in staat om schoonheid te creëren. “Daar is verbeeldingskracht voor nodig en dat vraagt het A12-orkest ook van de politiek”, zeggen de Almeerders. “Zolang het kabinet geen gehoor geeft aan de eis van Extinction Rebellion zal ons orkest de boodschap blijven herhalen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto