De hanggroep is nagenoeg niet meer aanwezig op de Brink. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
De hanggroep is nagenoeg niet meer aanwezig op de Brink. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Burgemeester: ‘geen grote misdrijven meer in Haven’

Algemeen

HAVEN – Sinds mei van dit jaar zijn er in het stadsdeel Haven geen misdrijven met grote impact meer gepleegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om overvallen of ernstige mishandelingen. Verder is de hanggroep op de Brink, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de toegenomen overlast op die plek, daar nagenoeg niet meer aanwezig. 

Dat blijkt uit een veiligheidsanalyse die de gemeente heeft laten uitvoeren in verband met de afloop van het door de burgemeester ingestelde cameratoezicht in het centrum van Haven. ‘Het algemene beeld is dat het rustiger is dan voorgaande periodes’, schrijft burgemeester Hein van der Loo in een brief aan de gemeenteraad.
Het cameratoezicht in Haven is al maandenlang een omstreden punt. De camera’s hingen op verschillende plekken. Toen ze na een poosje werden weggehaald leidde dat vorig jaar direct tot een aantal kraken. Nadat er in mei een schietincident op de Brink plaatsvond, besloot de gemeente op die plek camera’s terug te hangen.

Effectief

De burgemeester laat de gemeenteraad nu weten dat gedurende de cameratoezichtperiode ook andere veiligheidsmaatregelen in het gebied effectief zijn geweest, zoals intensivering van handhaving en het versterken van de samenwerking tussen de partners. 

Toezicht in afgeschaalde vorm 

De burgemeester heeft nu besloten het cameratoezicht in het centrum van Haven voorlopig in afgeschaalde vorm voort te zetten tot 1 februari 2024. Dit betekent dat de camerabeelden op variabele tijden live worden uitgekeken. ‘De termijn tot 1 februari 2024 biedt de mogelijkheid om het cameratoezicht in heel Almere gelijktijdig te evalueren, aangezien het cameratoezicht voor de gebieden Almere Stad centrum en  Almere Buiten centrum dezelfde einddatum heeft als het aanwijsbesluit in Almere Haven centrum’, aldus Van der Loo. Tegen die tijd zal hij de uitkomsten van de evaluatie van het cameratoezicht in Almere met de gemeenteraad opnieuw bespreken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto