Mensen voelen zich niet veilig op 
het Stadhuisplein en Odeonstraat (Foto: Fred Rotgans)
Mensen voelen zich niet veilig op het Stadhuisplein en Odeonstraat (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Stadhuisplein toneel van vechtpartijen jongeren

Algemeen

STAD CENTRUM – De politie heeft woensdagmiddag drie mannen aangehouden die betrokken waren bij een vechtpartij op het Stadhuisplein. Het is de laatste weken vaker onrustig op het plein. Het zou gaan om twee rivaliserende jongerengroepen die het plein gebruiken om ruzies uit te vechten. De VVD wil dat er snel actie ondernomen wordt.

Door Marcel Beijer

Een van die vechtpartijen liep afgelopen woensdag tegen het eind van de middag uit de hand nadat via social media jongeren werden aangespoord om een ruzie uit te vechten. De politie moest ingrijpen toen die ruzie uit de hand liep. Volgens omstanders werd daarbij ook een steekwapen gebruikt. Een woordvoerder van de politie ontkent dat echter. Wel werden twee Almeerders van 15 en 16 jaar aangehouden, evenals een 29-jarige man, ook uit Almere.

BOA’s

De laatste weken vinden op het Stadhuisplein regelmatig vechtpartijen plaats, zo melden verschillende omwonenden van het plein. Volgens een van hen ‘wemelt’ het er dagelijks van de BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Naar de reden van de vechtpartijen kan slechts worden gegist. Volgens de bronnen trommelen de jongeren van twee rivaliserende groepen elkaar op via sociale media. Het leidt niet altijd tot vechtpartijen, maar er ontstaat daardoor wel een dreigende situatie. “Ik kom ’s avonds liever niet meer op het Stadhuisplein”, zegt een van de omwonenden.

Incidenten

De politie wil niet veel kwijt over de incidenten. Ook wil de woordvoerder niet zeggen wat de strekking is van de oproepen op social media. De handhaving op het plein gebeurt via BOA’s die onder verantwoording van de gemeente vallen. De woordvoerder van burgemeester Hein van der Loo zegt niet op de hoogte zijn van de incidenten. ‘Het heeft onze aandacht, samen met politie, jongerenwerk, cameratoezicht en handhaving (boa’s)’, luidt de officiële reactie.

Odeonstraat

Ook bewoners van de tijdelijke woningen aan de Odeonstraat, op een steenworp afstand van het Stadhuisplein, ervaren onveiligheid. Ze schrijven dat in een brief aan de gemeenteraad en woningcorporatie Ymere. Nog voordat de brief op het stadhuis is afgeleverd vonden dit weekend twee explosies plaats bij de Odeonstraat. De eerste explosie vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. De volgende nacht werd dezelfde woning opnieuw doelwit van een explosie. Daarbij ontstond een brand en moest het hele wooncomplex worden ontruimd. De bewoners bleven ongedeerd. De politie doet uitgebreid onderzoek naar de zaak. In de brief aan de raad stellen de bewoners zich onveilig te voelen en ‘overlast te ervaren van daklozen, verslaafden, ruzies die fysiek uit de hand lopen, auto-vernieling en (auto)inbraken.’ Ze eisen cameratoezicht, meer surveillance en dat de verslaafden de hulp krijgen die ze nodig hebben.

VVD

Inmiddels heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld over de incidenten op het Stadhuisplein en Odeonstraat, die de partij mondeling beantwoord wil hebben. Fractievoorzitter Lesley van Hilten wil weten of het om dezelfde groepen rivaliserende jongeren gaat die onderlinge ruzies uitvechten. Ook wil de partij weten welke acties worden ondernomen om de overlast per direct te stoppen. ‘Ondanks een politiebureau op een steenworp afstand, aanwezigheid van (jeugd)boa’s en cameratoezicht, lijken deze jongeren zich nergens iets van aan te trekken’, schrijft de partij. Van Hilten wil weten of het college voornemens is om (tijdelijk) preventief fouilleren in te stellen. ‘Het is tijd voor actie.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto