Willem Boutkan. "Het college wil de lieve vrede bewaren." (Foto: aangeleverd)
Willem Boutkan. "Het college wil de lieve vrede bewaren." (Foto: aangeleverd)

‘Grote onenigheid in coalitie over afvalsysteem’

Politiek

ALMERE – Tussen de coalitiepartijen is grote onenigheid ontstaan over de invoering van PMD+, zo bevestigen verschillende bronnen in het stadhuis, ook vanuit de coalitie zelf.

Door Marcel Beijer

De gemeenteraad besloot onlangs in grote meerderheid over te gaan tot een nieuw systeem van nascheiding, waarbij Almeerders alleen nog maar hun GFT-afval hoeven te scheiden. De rest wordt machinaal gedaan, in de fabriek. Dit gaat volledig in tegen het collegevoorstel van wethouder Jan Hoek (GroenLinks) die - zacht gezegd - niet blij is met de keuze van de raad. “Om de meubelen in het college te redden komen de coalitiepartijen nu met een amendement dat een overbruggingstijd voorstelt”, zegt een lid van een collegepartij die anoniem wil blijven. “Dit is puur en alleen een vertragingstactiek die het gezichtsverlies van wethouder Jan Hoek moet beperken.”

VVD

Volgens een andere bron speelt de VVD gevaarlijk spel. “Ze gaan er vanuit dat GroenLinks na de verkiezingen niet terugkeert in het college. Dan zou zonder problemen PMD+ kunnen worden ingevoerd. Maar als Hoek wel als wethouder terugkeert, krijgt hij alle kans om het beleid zo te sturen dat het collegevoorstel in een volgende raadsperiode alsnog wordt ingevoerd.”

Doorzichtig spelletje

Willem Boutkan van de PVV zegt die geluiden ook gehoord te hebben. “De coalitie speelt een smerig, maar doorzichtig spelletje. Ze hebben grote onenigheid over dit onderwerp en willen met dit amendement  tijd rekken om de lieve vrede te kunnen bewaren.”

Vierde bak

Volgens Boutkan jaagt het college de Almeerders met dit amendement op kosten. “Er komt toch een vierde bak die niemand wil en wat handenvol geld kost. Terwijl je met PMD+ gewoon het schot uit de duobak kan halen. Dan ben je klaar. En dat alles omdat de lieve vrede in het college zo nodig bewaard moet worden.”

Deskundige

De PVV komt donderdag met een voorstel om een deskundige op het gebied van afvalscheiding in te huren die aan de raad gaat rapporteren. Boutkan: “Het zou mij verbazen als deze motie het niet haalt. De raad heeft echt de externe deskundigheid nodig, al was het alleen maar om de plannetjes van Hoek te doorzien.”

Politieke Markt

Donderdag staat de kwestie op de agenda van de Politieke Markt , een week later moet er gestemd worden. De PVV zal dan in ieder geval een hoofdelijke stemming eisen, zo kondigt Boutkan aan. “Zodat alle Almeerders kunnen zien welke raadsleden verantwoordelijk zijn voor deze beslissing.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto