De discussie over de islamitische begraafplaatsen vond plaats in de Burgerzaal. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De discussie over de islamitische begraafplaatsen vond plaats in de Burgerzaal. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Discussie over eeuwige grafrust

Politiek

ALMERE – “Eeuwige grafrust garanderen kan niet”, zei wethouder Hilde van Garderen (VVD) nadat twee islamitische organisaties tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag een verzoek deden voor nieuwe islamitische begraafplaatsen in Almere. Zij stelden dat eeuwige grafrust daar vereist is vanwege het geloof.

Door Robert Mienstra

Het verzoek van de Almeerse moskeeën Abou Bakr Assadik, Omar Ibn Al Khattab en Ataouba voor een tweede islamitische begraafplaats in Almere wordt door de gemeente wel in overweging genomen. De Ar-Raza moskee beheert de islamitische begraafplaats in Kruidenwijk. Voor deze begraafplaats is een verzoek tot uitbreiding aangevraagd.

Wet

In de kaders die de gemeente opgesteld heeft, staat dat kerkgenootschappen die daar behoefte aan hebben volgens de Wet op de lijkbezorging in aanmerking komen om een ‘redelijk deel’ van de begraafcapaciteit in eigen beheer en desgewenst in eigendom te verkrijgen om daar een bijzondere begraafplaats aan te leggen. De omvang van dit redelijk deel wordt bepaald door de omvang van de in Almere woonachtige achterban af te zetten tegen de totale Almeerse bevolking. Verder mag de bijzondere begraafplaats in beginsel alleen worden gebruikt voor het begraven van (voormalig) Almeerse inwoners. Over de eeuwige grafrust zei Van Garderen: “op basis van het wettelijk kader wordt eeuwige grafrust niet erkend. Het geldt voor onbepaalde tijd. Dat houdt de mogelijkheid van ruiming in als een geloofsgemeenschap bijvoorbeeld ophoudt te bestaan.” Ook over de zinsnede ‘in beginsel’ ontstond discussie. Dit zou inhouden dat er een mogelijkheid tot begraven vanuit het hele land mogelijk zou zijn.

Almeers

Tot anderhalf jaar geleden werden in Kruidenwijk vooral mensen uit de eigen gemeenschap begraven. Dit zijn vooral Surinaamse moslims, met van oudsher een voorkeur om in Nederland begraven te worden. Maar de afgelopen periode kreeg de begraafplaats te maken met begraafverzoeken vanuit het hele land. Tot voor kort was de islamitische begraafplaats in Almere de enige van heel Nederland waar eeuwige grafrust werd beloofd, waardoor deze werd overspoeld door begraafverzoeken vanuit het hele land. Hoewel inmiddels alleen nog begraafverzoeken van mensen met Almeerse binding worden gehonoreerd, komt het einde van de beschikbare begraafcapaciteit in zicht. Daarom is in de zomer van 2020 een uitbreidingsverzoek bij de gemeente neergelegd.

De meest waarschijnlijke optie voor de nieuwe begraafplaats voor de moskeeën Abou Bakr Assadik, Omar Ibn Al Khattab en Ataouba is de meest oostelijke grafterp van de begraafplaats Almere Haven. Later wordt hierover een besluit genomen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto