D66 wil erkenning van sekswerkers. (Foto: Adobe Stock)
D66 wil erkenning van sekswerkers. (Foto: Adobe Stock) DANIEL JEDZURA

D66 wil erkenning voor sekswerkers

Politiek

ALMERE – Op initiatief van de fractie van D66 praat de gemeenteraad op de eerste bijeenkomst van dit jaar, over de erkenning van thuiswerkende sekswerkers. Ze zouden zich moeten kunnen registreren.

In het huidige beleid is sekswerk toegestaan zonder vergunning, maar niet-bedrijfsmatig. D66 wil graag met de andere fracties in gesprek over het inzetten van een erkenningssysteem, waarbij de sekswerker zich registreert en kan aangeven met welke instanties de gegevens gedeeld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de politie en de GGD. Volgens D66 ondersteunt dit de thuiswerkende sekswerkers en bevordert het hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Het zou betere bescherming bieden bij vervelende situaties en ook is hulp makkelijker beschikbaar wanneer ze met het werk willen stoppen.

Lelystad

Daarbij wordt met een schuin oog gekeken naar buurgemeente Lelystad waar al naar tevredenheid wordt gewerkt met een erkenningssysteem en het feit dat in de Tweede Kamer de behandeling van het wetsvoorstel Wet Regulering Sekswerk is stil gelegd,  omdat het controversieel is verklaard. D66 is van mening dat daarom lokaal beleid wenselijk is.

Uit de krant