Wim van  Brummen weet zich gesteund door meelopers. (Foto: aangeleverd)
Wim van Brummen weet zich gesteund door meelopers. (Foto: aangeleverd)

Wim van Brummen loopt honderdste marathon

Sport

‘Lopen is en blijft mijn passie’

Door Henk Mathlener

ALMERE - Wim van Brummen is een van de trainers van het eerste uur bij de hardloopgroep Just Run. Hij liep zondag zijn honderdste marathon. De 71-jarige gepensioneerde bankmedewerker voetbalde en handbalde in zijn jonge jaren op afdelingsniveau. 

“Dat was op een gegeven moment moeilijk te combineren met mijn gezin, dus ben ik vanaf mijn 31e gaan hardlopen, steeds langere afstanden zegt Van Brummen. “Langzaam maar zeker kwam mijn eerste marathon in zicht en met 36 jaar was het zo ver” Het jaar daarna volgden er nog drie marathons en belandde Wim bij loopgroep Trim Slim. Hier werd hij trainer en ging hij met een groepje enthousiastelingen ultralopen. En natuurlijk werden er elk jaar diverse marathons gelopen in binnen- en buitenland, totdat afgelopen weekeinde de honderdste marathon op de rol stond.

Palmares

Zijn beste marathontijd was in 1995 drie uur en veertien minuten in Amsterdam. Ook de marathons van New York (5x), Londen/Berlijn (2x), Athene en Boston spreken nog steeds tot de verbeelding. Voeg daarbij de eenmalige acte de presence aan de oudste Nederlandse marathon in Enschede, de dubbele deelname aan de Grottenmarathon in Valkenburg die slechts tweemaal gehouden is, drie keer de heuvelmarathon van Monschau en de indrukwekkende Palmares is compleet. Van Brummen: “Ik ben al twintig jaar trainer bij Just Run en zo lang het lijf het toelaat en ik er plezier in heb, wil ik dit blijven doen.” De lopers en trainers van Just Run waren zo enthousiast over de bijzondere prestatie van hun trainer, dat ze met zoveel mogelijk lopers de route van ruim 42 kilometer, of een deel daarvan, met hem meeliepen. Vanaf strandrestaurant Poortdok liep Wim drie routes van ongeveer 21, zeven en veertien kilometer en elke ronde liepen er meer dan twintig lopers mee. “Ik heb het volgens planning gehaald in 5,5 uur. Het was warm en ook had ik een dipje, maar richting de finish ging het steeds beter. Na de finish werd ik uitgebreid gefêteerd en kreeg ik een heuse medaille, een grote bos bloemen en een prachtig aandenken. Hierna werd er een glas geheven op deze mijlpaal en nu op naar nummer 101. Zolang ik gezond blijf, het medisch verantwoord is en het er ook nog uitziet, ga ik door. Nu eerst lekker relaxen en dan wat kleine loopjes doen, want lopen is en blijft mijn passie.”

Just Run

Hardloopgroep Just Run bestaat al twintig jaar en is de grootste hardloopgroep van Almere. Met twaalf enthousiaste en gecertificeerde trainers worden er trainingen gegeven die gericht zijn op verbetering van de conditie, snelheid en natuurlijk op de looptechniek, zodat blessures voorkomen worden. Getraind wordt met lopers van ongeveer hetzelfde niveau, van starter of rustige loper tot zeer gevorderde hardloper. Voor starters zijn er meerdere keren per jaar beginnerscursussen. Meer informatie is te vinden op de website www.justrun.nl of secretariaat@justrun.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto