Gerrie Ruijs aan het werk in haar atelier. (Foto: aangeleverd)
Gerrie Ruijs aan het werk in haar atelier. (Foto: aangeleverd)

Kunstenares gooit roer om; expositie ‘Ik vertrek’

Uit

BUITEN – Nog één keer exposeert Gerrie Ruijs in haar atelier aan huis in Almere Buiten. De kunstenares verhuist dit voorjaar naar Spanje. Haar expositie ‘Ik vertrek’ is enerzijds een afscheidsfeestje, maar ook een mooie gelegenheid om te ‘ontspullen’ met een finale-sale.

Door Petra Onderwater

Gerrie Ruijs gooide een aantal jaren geleden ook al het roer om. Van bestuurder in een politiek/bestuurlijke omgeving ging zij zich steeds meer toeleggen op kunst en coaching. “Het is nooit een droom van mij geweest om ooit te emigreren, maar ik ben wel altijd in geweest voor een avontuur. Toen mijn acupuncturist mij vroeg of het niets voor mij zou zijn om mijn boeltje te verkopen en naar Spanje te gaan, liet dat idee mij niet meer los. Op de een of andere manier heeft het mij gegrepen”, vertelt Ruijs. 

Op slag verliefd

Zij besloot een maand in haar eentje naar het Spaanse dorpje Moraira te gaan, waar zij eerder was geweest voor een kunstworkshop. “Het voelde meteen goed en vertrouwd. Ik ontmoette aardige mensen met wie het meteen klikte en die mij weer verder op weg hielpen. Voor ik het wist ging ik een aantal te koop staande huizen in Javea bekijken en bij een van die huizen wist ik het: dit is het. Een prachtig huis met een groot stuk grond, ruimte voor een atelier en een gastenverblijf, een boomgaard, plek voor een moestuin, een heerlijk zwembad en een waanzinnig uitzicht. Ik was op slag verliefd. Met de verkoper kunnen afspreken dat het huis op me wacht tot ik het mijne hier heb verkocht, hoe mooi is dat.”

‘Ontspullen’ 

Eenmaal thuis zette de Almeerse haar huis te koop en ging alvast een beetje ‘ontspullen’. “Dan merk je pas hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Ik moet echt keuzes maken, want ik kan niet alles meenemen en heb daar ook niet zoveel nodig. Tijdens mijn Ik vertrek-expositie ga ik naast een groot deel van mijn kunst met flinke korting en ook nog meer spullen voor een zacht prijsje van de hand doen, waaronder ook tassen en kleding bijvoorbeeld.”

Asbeelden 

Gerrie Ruijs houdt ervan om als kunstenaar te experimenteren en haar kunst is dan ook heel divers. Van schilderijen en beelden, tot schalen en vazen. “In Spanje wil ik workshops gaan geven, retraites organiseren en ga ik mij ook weer bezighouden met coaching. Verder wil ik mij ook specialiseren in asbeelden”, vertelt zij. “Toen mijn moeder overleed besloot ik haar as te verwerken in mijn eigen klei, om een beeld te maken dat haar naar mijn gevoel helemaal representeert: een paard met vier kinderen op haar rug. Mijn moeder was namelijk een elegante en sterke vrouw, die in haar eentje vier kinderen heeft grootgebracht.” Ruijs wil dit ook gaan doen voor anderen die iemand hebben verloren. “We kunnen een beeld, of schilderij met as in de verf verwerkt, ook samen maken. Een mooi, blijvend aandenken een dierbare en een tevens een stukje rouwverwerking waarbij ik als traumacoach kan helpen.”

Orange the World

Vanuit Spanje zal Gerrie Ruijs ook betrokken blijven bij Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. “In Almere organiseren we vanuit de Soroptimistclub Almere ieder jaar een uitgebreid activiteitenprogramma in het kader van deze campagne. Ik heb me daar altijd actief voor ingezet en wil dat blijven doen.”

Finissage met Berdien Stenberg

De expositie ‘Ik Vertrek’ is te zien op vrijdag 25 maart van 16.30 tot 19.00 uur, zaterdag 26 maart en zondag 27 maart van 12.00 tot 17.00. Zondag 27 maart vanaf 16.00 uur is de finissage met muziek van Berdien Stenberg en de 13-jarige zeer talentvolle fluitiste Oirla van Ravenzwaaij (winnares van het Princes Christina concours 2022). Locatie: Kameleonstraat 19 in Almere Buiten. Alle bezoekers krijgen een afscheidspresentje. Volg het avontuur van de Almeerse op https://www.gerrieruijs.nl

Uit de krant