De Groene Kathedraal. (Foto: Vincent Wigbels)
De Groene Kathedraal. (Foto: Vincent Wigbels) Almere DEZE WEEK

Black Pencil verzorgt muzikale heropening Landschapskunstwerken

Uit

FLEVOLAND – De gerenoveerde Groene Kathedraal wordt op 4 juni, tijdens het Land Art Weekend, feestelijk heropend met een concert van Black Pencil. Het Almeerse muziekgezelschap heeft componist Calliope Tsoupaki gevraagd om speciaal voor dit bijzondere landschapskunstwerk een eigen compositie te maken. 

In opdracht van de provincie verzorgt Black Pencil de muzikale invulling bij de heropening van vier Flevolandse landschapskunstwerken die een opknapbeurt hebben gekregen. Naast de Groene Kathedraal in Almere zijn dat Sea Level en Aardzee in Zeewolde en het Observatorium in Lelystad. “Wij hebben vier topcomponisten gevraagd om zich op locatie te laten inspireren en elk een stuk te schrijven voor een van deze landschapskunstwerken”, vertelt Jorge Isaac, artistiek leider van Black Pencil. “We hebben op locatie met hen gewandeld en gebrainstormd, zodat de componisten de energie van de plek konden voelen.” 

Groene Kathedraal

De Groene Kathedraal van kunstenaar Marinus Boezem is als eerste aan de beurt. “Dit is zo’n magische plek”, vindt Isaac. “Het concept is mooi bedacht. Een kathedraal neerzetten om identiteit te geven aan deze jonge stad. Zonder muren, maar met bomen.” Voor dit kunstwerk heeft Black Pencil componist Calliope Tsoupaki gevraagd een stuk te schrijven. “Toen zij door het landschapskunstwerk wandelde werd ze oprecht geëmotioneerd. Ze was niet alleen geraakt door het kunstwerk zelf, maar ook door de locatie, omringd door een autoweg, fietspad en nieuwe woonwijk.” Haar compositie, die straks door Black Pencil op locatie ten gehore wordt gebracht, heet ook ‘Into Space’. De muzikale heropening van de Groene Kathedraal is op 4 juni om 11.00 uur tijdens het Land Art Weekend Flevoland.

‘100 jaar Almere’ 

Op 4 en 5 juni presenteert Black Pencil van 13.00 tot 16.00 uur ook de doorlopende virtual reality voorstelling ‘100 jaar Almere’ in de Groene Kathedraal. “In samenwerking met videokunstenaar Marcel Wierckx en componist Arnoud Noordegraaf brengen wij een ode aan deze jonge stad, waarbij we ook vooruitkijken naar hoe Almere in de toekomst zou kunnen zijn.” Met beelden uit het stadsarchief en live muziek, waarbij het publiek met een VR-bril op plaatsneemt in de Groene Kathedraal.

Sunsation Festival Observatorium

Op 17 en 18 juni volgt de heropening van het Observatorium van Robert Morris in Lelystad. “Hiervoor dacht ik meteen aan Yannis Kyriakides. Hij is ontzettend goed met elektronica en houdt zich bezig met abstracte, maar tegelijkertijd concrete onderwerpen. Zijn stuk ‘Observatory’ gaan we spelen tijdens het Sunsation Festival, op 17 juni om 20.30 uur en op 18 juni om 06.00 uur ‘s ochtends.”

Aardzee en Sea Level

De van oorsprong Turkse componist Meriç Artaç schrijft een stuk voor het landschapskunstwerk Aardzee van Piet Slegers in Zeewolde. “Ik wist dat zij de abstracte vormen van de Aardzee zou snappen en ze vond het kunstwerk meteen fantastisch. Dat is zo mooi aan Land Art, het doet iets met je wanneer je er rondloopt.” Aart Strootman tot slot is gevraagd om een compositie te maken voor Sea Level van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra in Zeewolde. “Dit kunstwerk is meer intellectueel en wat lastiger te begrijpen. Ik had hiervoor de jonge componist Aart Strootman in gedachten en dit kunstwerk bleek ook meteen zijn voorkeur te hebben. Al met al hebben we vier hele goede matches gevonden.” 

Bij de heropening van de kunstwerken geeft Black Pencil steeds een 40 minuten durend concert waarin kunst, natuur en muziek samenkomen. De nieuwe composities krijgen daarbij een prominente rol. Kijk voor meer informatie over de evenementen op www.blackpencil.org

Uit de krant