Afbeelding

Tijdelijk wat kouder met kans op sneeuwvlokken

Weer

ALMERE - Het is wat minder zacht dezer dagen onder invloed van een verzameling ijskoude lagedrukgebieden richting het Noordzeegebied. 

Door Marc Putto

Op hoogte is het flink koud met rond 5000 meter hoogte temperaturen tot -37 graden. Aan de grond blijft het windpatroon overwegend aanlandig zodat echt lage temperaturen uitblijven. Gedurende de nachten kan het 1 of 2 graden vriezen mits het voldoende opklaart. Overdag komt het kwik gemakkelijk nog op 5-7 graden uit. Vooral later op woensdag en donderdag kunnen enkele winterse buien vallen.
Als het even goed hagelt of sneeuwt is tijdelijk sprake van een witte wereld. De winterse neerslag blijft vaak wat langer liggen in het gazon of op de daken van stil staande auto’s.
In tegenstelling tot het afgelopen weekend is er niet veel wind meer de komende dagen in Almere. Wel is er regelmatig zon te zien en het zeer sombere karakter van de eerste januarihelft wordt daarmee wat opgefleurd. Met die regelmatige zonnige momenten, zeker in de namiddag, is goed te merken dat de dagen alweer wat langer worden.
Vanaf het weekend blijft het overwegend droog en gaan hogedrukgebieden meer de dienst uitmaken. Via de Azoren en onze omgeving strekt een diagonale zone van hoge druk zich dan uit tot over Scandinavië. Het weerbeeld kenmerkt zich door voornamelijk kalm weer met wolkenvelden en ook zonnige momenten. De nachten en vroege ochtenden kunnen nog vorstig uitpakken, maar overdag liggen de temperaturen meestal op 2 tot 5 graden boven nul.
Het lijkt er in ieder geval op dat de actieve oceanische depressies met veel regen en fors wat wind er de komende tien dagen niet meer aan te pas gaan komen. Dan kunnen de hier en daar overstroomde landerijen geleidelijk opdrogen.

Woensdag min. -2, max. 4, wind zw. 3-4, neerslag 40% en zon 45%
Donderdag min. -1, max. 6, wind w. 4, neerslag 65% en zon 35%
Vrijdag min. -2, max. 5, wind z. 4, neerslag 15% en zon 50%
Zaterdag min. -2, max. 5, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 45%
Zondag min. -1, max. 5, wind z. 3-4, neerslag 20 en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto