Afbeelding

Op naar een vrij koude Sinterklaas

Weer

ALMERE - November was een te zachte en ook te natte maand. In het begin van de slachtmaand was het zelfs ruim 3 graden te mild voor de tijd van het jaar, maar uiteindelijk werd het temperatuuroverschot beperkt tot ruim anderhalve graad. 

Door Marc Putto

In de randstad was het een kletsnatte maand met in Noord-Holland soms bijna 200 millimeter water. In Twente viel soms nog geen 55 millimeter en in de omgeving Almere was het met 100-120 millimeter ook nat. Na de dinsdagse regen kan er op woensdag nog wat mist hangen bij Almere met mogelijk een verkeersbelemmerend zicht daarbij. Ook donderdagnacht kan dat nog zo zijn. Dan is de wind inmiddels naar het noordoosten gedraaid en krijgen we de aanvoer van beduidend frissere lucht. Die oostelijke aanvoer behouden we tot en met Sinterklaas. Het wordt nog wat killer die dagen met in de nachten mits het goed opklaart lichte vorst en overdag ook geen hoge temperaturen meer. Het kwik kan blijven steken bij 2-3 graden boven nul in de middag.
De kachels moeten dus royaal aan tegen het bekende hoge tarief en met slechts enkele graden boven nul overdag, over het algemeen veel bewolking en beslist korte dagen wat betreft het daglicht, beleven we niet het aangenaamste decemberweer. Vanaf Sinterklaas kruipt een lagedrukgebied bij Portugal iets op in noordelijke richting. Waarschijnlijk stroomt dan (tijdelijk) zachtere zuidelijker lucht uit tot over de Benelux. De neerslagkans neemt dan ook iets toe na de reeks vrijwel droge dagen die nu aanvangt. Er is een gerede kans dat het vanaf 11 december winters koud kan worden met zelfs berekoude luchtaanvoer uit Scandinavië.
Volgende week is hierover uiteraard veel meer informatie te geven.

Woensdag min. 6, max. 8, wind no. 3-4, neerslag 25% en zon 30%
Donderdag min. 2, max. 5, wind no. 3, neerslag 20% en zon 30%
Vrijdag min. -0, max. 3, wind no. 2-3 neerslag 20% en zon 30%
Zaterdag min. -1, max. 2-3, wind no. 3, neerslag 20% en zon 40%
Zondag min. -1, max. 3, wind ono. 3, neerslag 20% en zon 40%.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto