Afbeelding

Het weer: tijdelijke depressiedoorbraak

Weer

ALMERE - De huidige sprokkelmaand laat geen typische weeruitschieters zien en is daarmee zelfs een alleszins saaie maand. Wellicht komt er nog wat rumoer rond vrijdag als de wind uithaalt.

Door Marc Putto

Gemiddeld zitten we (halverwege de maand nu) een graad boven de gangbare temperatuurnorm voor februari. Twee jaar geleden maakten we nog een koudegolf mee. Uitgesproken koud weer zit er waarschijnlijk niet meer in de rest van deze maand. Wel kunnen er nog wat winterse buien komen in de laatste fase van februari bij noordenwind.
De komende etmalen wordt het uitgesproken zacht met maxima boven de 10 graden. Uiteraard waait de wind uit de bekende zuidwesthoek. Op vrijdag kan een storing de wind tijdelijk flink doen toenemen in Almere. In het open veld komt een krachtige wind te staan en vlak aan zee kan het even stormachtig gaan waaien met vlagen tot 100 kilometer per uur.
Donderdag en vrijdag valt er periodiek regen. Zaterdag belooft nagenoeg droog te verlopen. Zondag en maandag volgt dan weer meer invloed van langstrekkende storingen.

Opklaringen

In de nieuwe week volgen de opklaringen door opkomst van een zone van hoge druk. De nachten worden daardoor weer koud met flinke kans op nachtvorst in Zuidwest-Flevoland. Langetermijnverwachtingen geven op dit moment aan dat een wat kouder regime vanaf de eerste maartweek zou kunnen plaatsvinden. Meer hogedrukgebieden in het noorden en een lagere barometer in het zuidwesten van Europa worden genoemd als gerede optie. Dat zou betekenen dat maart op de (licht) winterse toer kan gaan straks. Lente wordt het nog niet. Heel veel maartkou was er voor het laatst in 2013. Het vroor toen zelfs even 10-15 graden halverwege de maand.

Woensdag min. -1, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 65%
Donderdag min. 5, max. 10, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 30%
Vrijdag min. 6, max. 12, wind zw. 5-7, neerslag 80% en zon 25%
Zaterdag min. 5, max. 11, wind w. 4, neerslag 40% en zon 40%
Zondag min. 5, max. 10 wind w.4, neerslag 40% en zon 35%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto